Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVMP: tevredenheid NMa-ontheffing verwijderingsbijdrage

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NVMP

Tevredenheid over NMa-ontheffing verwijderingsbijdrage

Zoetermeer, 18 april 2001

TEVREDENHEID OVER NMa-ONTHEFFING VERWIJDERINGSBIJDRAGE

De door de Minister van VROM opgelegde verplichting tot inzameling en verwerking van afgedankte elektrische apparaten -hetgeen al ruim twee jaar naar volle tevredenheid van de Minister werkt- is nu ook door de NMa erkend.

De NVMP (Nederlandse vereniging Verwijdering Metalektro Producten) toont zich tevreden dat de NMa, na tweeënhalf jaar studie, het systeem van verwijderingsbijdragen voor wit- en bruingoed erkent.

Over de aparte verplichte doorberekening van de verwijderingsbijdrage baseert de NMa zich op formele en legalistische argumenten die het zo succesvolle systeem, dat in Europa een voorbeeld is voor andere landen, kunnen ondergraven. Deze verplichting was reeds twee jaar geleden door Minister Pronk goedgekeurd. Deze heeft inmiddels de NVMP toegezegd hiervoor aan de Minister van Economische Zaken, op grond van de Wet Economische Mededinging, een vrijstelling te zullen vragen.

Anders dan de NMa heeft het Centrum voor Milieurecht van de Universiteit van Amsterdam in een studie de legaliteit van de verplichte doorberekening aangegeven. Tegen dit onderdeel van het Besluit zal de NVMP in beroep gaan.

Overigens heeft de NVMP in overleg met de Minister van VROM reeds aangekondigd dat, mede door het steeds efficiëntere systeem van inzameling en verwerking en de positieve verkoopcijfers van wit- en bruingoed, de verwijderingsbijdragen per 1 juli 2001 in alle categorieën worden verlaagd.

Achtergrondinformatie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie