Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMa: ontheffing voor inzamelingssysteem wit- en bruingoed

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 18 april 2001

NMa verleent ontheffing voor inzamelingssysteem wit- en bruingoed

De directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft aan de Stichting Witgoed en de Stichting Bruingoed een gedeeltelijke ontheffing verleend voor hun collectief inzamelings- en verwijderingssysteem van afgedankt wit- en bruingoed. In dit systeem wordt wit- en bruingoed op een gecoördineerde en milieuverantwoorde manier ingezameld en verwerkt. Het systeem wordt gefinancierd uit verwijderingsbijdragen die betaald worden door de producenten en importeurs. De NMa geeft ontheffing voor het verwijderingssysteem, omdat het systeem bijdraagt aan de bescherming van het milieu en het collectieve karakter ervan economische voordelen oplevert.

De NMa geeft geen ontheffing voor de verplichting aan de producenten en importeurs om de heffing door te berekenen aan de volgende schakels in de bedrijfskolom en de daarmee verbonden verplichting deze apart op de factuur te vermelden. Aan het voorschrijven van een collectieve afwenteling van deze kosten op (uiteindelijk) de consument, zijn geen voordelen verbonden die deze beperking van de mededinging rechtvaardigen. Bovendien blijken andere verwijderingssystemen (zoals bijvoorbeeld met betrekking tot batterijen en auto's) zonder deze verplichte doorberekening goed te kunnen functioneren. De verplichte doorberekening van de verwijderingsbijdrage is derhalve niet noodzakelijk om de doelstellingen van het verwijderingssysteem te verwezenlijken. Direct gevolg van het besluit van de NMa is dat er ruimte ontstaat om de consumentenprijs te verlagen. Marktpartijen kunnen nu immers zelf beslissen om de verwijderingsbijdragen niet of slechts gedeeltelijk door te berekenen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie