Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste resultaten wachtlijsten Geestelijke Gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 18-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Veel en lang wachten bij voordeur GGZ zorg

Woensdag 18 april 2000, persbericht nummer 30

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Zorgverzekeraars Nederland

Prof. dr. P.A.H. van Lieshout, directeur-generaal Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (namens minister Borst) en vice-voorzitter drs. J. Visscher van Zorgverzekeraars Nederland hebben vandaag de eerste resultaten van de wachtlijsten in de Geestelijke Gezondheidszorg in ontvangst genomen. Uit de nulmeting blijkt dat 72.000 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg. Dit aantal wachtenden onderscheidt zich in drie groepen: mensen die wachten op een intakegesprek (19700), een indicatiestelling (25100) en de start van de zorg (27200). De meeste mensen wachten op extramurale zorg bij een instelling of vrijgevestigde hulpverlener. Met name kinderen en jeugdigen wachten relatief lang, evenals mensen die een vorm van beschermd wonen nodig hebben. Oorzaak van de wachtlijsten blijken de volumeproblemen in combinatie met doorstroomproblemen.

De inventarisatie van de wachtlijsten is uitgevoerd door de zorgkantoren als een van de taken van de Taskforce aanpak Wachtlijsten. Ook is een onderdeel van het Plan van Aanpak Wachtlijsten GGZ. Zorgkantoren gebruiken de wachtlijstgegevens om samen met zorgaanbieders en zorgvragers plannen te ontwikkelen om op korte termijn extra zorg te kunnen leveren. In die plannen geven zij concreet aan hoe zij de wachtlijsten en wachttijden kunnen aanpakken en wat daar voor nodig is. De uitvoering van de plannen zal zo snel mogelijk beginnen.

Taskforce wachtlijsten

De Taskforce wachtlijsten is een samenwerkingsverband tussen VWS en Zorgverzekeraars Nederland. Voorzitter is P.A.H. van Lieshout. De Taskforce beschikt over een projectteam dat de activiteiten coördineert. De taskforce heeft drie taken: het opschonen van wachtlijsten, initiëren van onorthodoxe maatregelen en een impuls geven aan structurele registratie voor de hele AWBZ sector.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie