Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen GroenLinks over gebruik biometrische passen

Datum nieuwsfeit: 19-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 april 2001 14:22

Biometrische passen en de inburgering van nieuwkomers

(19 april 2001)

Vragen van het lid Karimi aan de Minister van Grote Steden en Integratiebeleid over het gebruik van biometrische passen bij de inburgering van nieuwkomers

1. Heeft de minister kennisgenomen van de berichten dat in Rotterdam en Hilversum in twee pilots biometrische technieken worden gebruikt om meldingsplichtige vreemdelingen en nieuwkomers te herkennen? Kan hij bevestigen dat alle testpersonen vrijwillig meedoen zonder dat sprake is van registratie, opslag of het bewaren van gegevens na afloop van de pilots?

2. Welke persoonsgegevens en/of persoonlijke kenmerken zijn op de bio-passen opgeslagen? Zijn zij dezelfde als die op de electronische identiteitskaart zullen worden opgeslagen? Op welke wijze worden in Rotterdam deze gegevens met die van de vreemdelingendienst en het bevolkingsregister gekoppeld, waardoor als resultante van de herkenning door een rood danwel een groen licht de status van de cliënt zichtbaar wordt? Hoe verhoudt dit gebruik zich tot de privacy van betroffenen en de wet bescherming persoonsgegevens?

3. Wat is een nieuwkomerspas? Acht de minister het uit oogpunt van proportionaliteit aanvaardbaar de aanwezigheid van inburgeraars bij hun Nederlandse les te controleren met behulp van biometrische identificatie?

4. Kan de minister een overzicht geven van lopende en geplande pilots in het kader van biometrische identificatie? Acht de minister het verstandig dat voor het uitvoeren van pilots mensen worden gevraagd die in een afhankelijkheidsrelatie staan ten opzichte van degene die het verzoek doet aan zo'n experiment mee te werken, en zich daardoor wellicht niet vrij voelen het verzoek te weigeren?

5. Welke toepassingen van de biometrische identiteitspas overweegt de minister verder nog? Is hij bereid voorgenomen toepassingen vooraf voor te leggen aan de Registratiekamer en de Tweede Kamer van de resulaten op de hoogte te stellen?

6. Is al een besluit genomen inzake de invoering van chips of biometrie op de nieuwe generatie reisdocumenten of de Nederlandse identiteitskaart, en zo neen wanneer wordt dat verwacht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie