Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieudefensie vraagt VS klimaatbeloften na te komen

Datum nieuwsfeit: 19-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Milieudefensie
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie vraagt Verenigde Staten om klimaatbeloften na te komen
Reddingsboei voor Bush

Amsterdam, 19 april 2001 --- Dertig, in gele oliepakken gestoken Milieudefensie-actievoerders hebben vanmiddag reddingsboeien bevestigd aan het hek van het Amerikaans consulaat in Amsterdam. Eén van de reddingsboeien is geadresseerd aan Bush en voorzien van een brief. Daarin wordt de Amerikaanse president opgeroepen niet de internationale klimaatafspraken van het Kyotoprotocol op te zeggen. De reddingsboei waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering als er niets gebeurt.

Bush moet ervoor zorgen dat zijn land morgen, op de conferentie van milieuministers in New York, de afspraken zal nakomen van 'Kyoto', het akkoord om de uitstoot van broeikasgassen door industrielanden terug te dringen. Milieudefensie- directeur Wijnand Duyvendak: 'Bush moet ervoor zorgen dat hij de reddingsboei niet nodig heeft en eerdere Amerikaanse beloften over terugdringing van broeikasgassen gestand doen.'

Als de Verenigde Staten daadwerkelijk het Kyotoprotocol opzij schuiven, is het voor de rest van de wereld bijna onmogelijk om de klimaatverandering te stoppen en gevolgen als overstromingen en stijging van de zeespiegel te voorkomen. 'Een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt door de VS veroorzaakt. Bush heeft een bijzonder zware verantwoordelijkheid,' aldus Duyvendak.

De boodschap aan Bush komt aan de vooravond van een cruciaal klimaatoverleg in New York. Daar vergaderen de belangrijkste milieuministers onder leiding van minister Pronk ter voorbereiding van de klimaatconferentie in juli in Bonn. Deze klimaatconferentie moet volgens Milieudefensie een akkoord opleveren dat de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk aanpakt, zoals in Kyoto werd overeengekomen. Het Kyotoprotocol is in 1997 in Japan gesloten tussen nagenoeg alle landen van de wereld. Belangrijkste afspraak in dat akkoord was dat de rijke, meest vervuilende landen hun uitstoot in 2010 met gemiddeld vijf procent zouden terugdringen ten opzichte van 1990.

Op dit moment beleeft het toch al niet florissante Amerikaanse klimaatbeleid een ernstige terugslag. Bush schrapte miljarden dollars aan klimaatmaatregelen van de begroting en verklaart openlijk te twijfelen aan het bestaan van het broeikaseffect. Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen deze Amerikaanse houding. Zo voert Milieudefensie samen met haar internationale zusterorganisaties van Friends of the Earth sinds enkele weken een e-mailactie tegen Bush. Tot nog toe stuurden meer dan 100.000 mensen een e-mail naar het Witte Huis met het verzoek om het Kyotoprotocol niet te ondermijnen. Emails kunnen verstuurd worden via www.milieudefensie.nl.

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, Eugène van Haaren, telefoon: 020 5507 333 Op lokatie bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam, telefoon: 06 19 206 307


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie