Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Nederlandse consument betaalt teveel voor een bril'

Datum nieuwsfeit: 19-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Voor meer informatie of uitkomsten van beide onderzoeken kunt u contact opnemen met Nushka de Grip, 0044 20 7278 6070.


DE NEDERLANDSE CONSUMENT BETAALT TEVEEL VOOR EEN BRIL

Cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt laten zien dat de gemiddelde prijs die betaald wordt voor een bril in Nederland 25% hoger is dan men acceptabel vindt. Hierdoor wordt de 59% van de Nederlanders die een bril draagt benadeeld. Het onderzoek, dat door NIPO in opdracht van de opticien groep Specsavers werd uitgevoerd, laat zien dat de gemiddelde prijs die voor een bril betaald wordt * 735,- is (bijna twee keer zoveel dan de gemiddelde prijs die in Groot-Brittannië voor een bril betaald wordt) terwijl tot de acceptabele prijs * 595,- gerekend wordt.

De problemen gaan verder dan alleen te hoge prijzen. 53% van de brildragende Nederlanders vindt de prijsvoering van de opticiens ondoorzichtig, 47% van de ondervraagden zei dat toen ze moesten betalen de prijs hoger bleek te zijn dan ze hadden verwacht. Van diegenen die tussen de * 1001,- en * 1500,- moesten betalen voor hun bril vond zelfs 69% dat de opticien niet duidelijk aangaf hoeveel ze uiteindelijk zouden moeten betalen.

Het onderzoeksbureau 'Mystery Guest Research' heeft in April een vergelijkbaar onderzoek gedaan naar verschillende optiekwinkels in Nederland. Hierbij zijn grote verschillen gevonden tussen prijzen voor dezelfde producten bij 12 verschillende opticiens. De grootste prijsverschillen werden gevonden in de prijzen voor multifocaleglazen, die in sommige winkels wel 4 tot 6 keer duurder konden zijn dan bij andere winkels. Maar ook voor gewone glazen verschilden de prijzen al van * 52,- tot * 300,-.

Van de Nederlandse brildragers heeft slechts 7% meer dan 1 bril, vergeleken met 47% in Groot-Brittannië. Het feit dat in Nederland gemiddeld een bril bijna twee keer zo duur is dan in Groot-Brittannië verklaart dat. Echter, 59% van de Nederlandse brildragers zou graag meerdere brillen willen hebben en ook kopen als de prijzen lager zouden zijn. Dit suggereert dat de trend van de bril als mode-accessoire die al in andere Europese landen zoals Groot-Brittannië en Duitsland bestaat, nu ook in Nederland aan het opkomen is.

De Nederlandse optiekmarkt, die van oudsher werd beheerd door nationale onafhankelijke winkeliers, heeft grote structurele veranderingen ondergaan , beginnend met het samengaan van enkele Nederlandse ketens. Tegenwoordig speelt de komst van buitenlandse rivalen uit landen zoals Groot-Brittannië en Duitsland een grote rol. De markt, die een waarde heeft van naar schatting * 1,6 miljard, zal naar verwachting sterk groeien wanneer de nieuwkomers meer consumentgerichtheid in de sector brengen.

Specsavers, met 17 (na 23 april 18) winkels in Nederland, revolusioneert de optiekmarkt door de kosten voor oogverzorging te reduceren en consistente oogonderzoeken van hoge kwaliteit te garanderen. Hetzelfde heeft Specsavers gedaan in Groot-Brittannië, waar het nu de marktleider voor opticiens is. De gemiddelde prijs voor een bril bij Specsavers is * 270,- en dat is minder dan de helft van de in Nederland gevonden acceptabele prijs.

SPECSAVERS OPTICIENS: CONCEPT AFGESTEMD OP DE CONSUMENT

Guernsey, 17 april 2001

Specsavers Optical Group is de grootste en meest succesvolle groep van opticiens in Groot-Brittannië. Het bedrijf is in 1984 in Guernsey opgericht door optometristen echtpaar Doug en Mary Perkins. Inmiddels is Specsavers uitgegroeid tot een internationaal opererende organisatie met 400 winkels in Groot-Brittannië, Ierland en Nederland en 400 medewerkers op het hoofdkantoor in Guernsey. Van hieruit worden alle producten geëxporteerd en wordt een reeks van ondersteunende diensten verleend aan een netwerk van Specsavers winkels. Lage prijzen, deskundig oogadvies door daartoe opgeleide professionals, hoge service en goede lokale partners vormen de belangrijkste verklaring voor het succes van Specsavers.

In Groot-Brittannië is Specsavers een begrip: één op elke vier brildragers heeft zijn bril gekocht bij een Specsavers opticien.

Guernsey, het centrum van alle activiteiten
Bij het hoofdkwartier in Guernsey heeft Specsavers twee grote opslagplaatsen. Bijna een miljoen monturen worden hier opgeslagen voordat ze worden geëxporteerd. Er zijn meer dan 850 verschillende stijlen monturen verkrijgbaar, elk in verschillende maten en kleuren, gemaakt van hoogwaardig kunststof of metaal. De monturen worden gekocht bij gerenommeerde leveranciers in Europa en het Verre Oosten. Alle monturen worden exclusief vervaardigd voor Specsavers. Specsavers verkoopt alleen eigen merkproducten. In Guernsey worden alle artikelen volgens een geautomatiseerd systeem gesorteerd, geselecteerd, verpakt, geprijsd en verzonden. Ook de voorraad van de winkels wordt - computergestuurd - vanuit Guernsey bijgehouden en automatisch aangevuld. In 2000 werden in totaal 4 miljoen monturen en andere optiekmiddelen geëxporteerd vanuit Guernsey. Op dit moment worden er vanaf het eiland gemiddeld 80.000 monturen per week verzonden om aan de vraag te voldoen.


-2-

Inkoopkracht wordt verkoopkracht
Het concept van Specsavers bestaat uit een groep van opticiens met een breed assortiment van gezichtshulpmiddelen, zoals monturen, glazen en contactlenzen in combinatie met deskundig oogadvies. Alle optiekwinkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Deze heeft in de meeste gevallen een gekwalificeerde optiek-opleiding, waarin hij is getraind om uitgebreid oogonderzoek te verrichten.

50:50 joint venture
Specsavers heeft nu 565 joint-venture partners, met in totaal meer dan 6.500 medewerkers. Samen realiseerden zij in 2000 een omzet van ruim 1,27 miljard gulden.

In Groot-Brittannië is Specsavers marktleider geworden met haar formule gericht op prijsvoordeel en een onverwacht hoge service. Dit wordt mogelijk gemaakt door de omvang van het bedrijf (prijsvoordeel door inkoopkracht) en de expertise op de Britse markt, gecombineerd met lokale expertise van de partners. Prijsstelling en het assortiment kunnen zo altijd worden aangepast aan de lokale markt.

De formule: lage en transparante prijzen, hoge service Specsavers werkt met vaste prijscategorieën. Consumenten hebben de keuze uit meer dan 1.000 monturen onder de * 299,-. Bij elk montuur krijgen klanten gratis enkelvoudige glazen. Contactlensdragers krijgen de eerste 6 maanden gratis zachte lenzen bij de gekochte lensvloeistof. Als de lenzen bevallen kan de klant overgaan op een lensvervangingssysteem dat aansluit bij de persoonlijke situatie. Het werken met all-in prijzen is voor Specsavers in Groot-Brittannië een enorm succes gebleken. Alle monturen, glazen en lenzen zijn afkomstig van gerenommeerde leveranciers en voldoen aan de CE-kwaliteitseisen. Daarnaast kunnen klanten rekenen op deskundig advies van een daartoe opgeleide professional.


-3-

Specsavers is in Groot-Brittannië marktleider geworden vanuit de gedachte dat de prijs van een goede bril, glazen en een regelmatige oogcontrole voor niemand een belemmering mag zijn. Goede oogzorg moet toegankelijk zijn voor iedereen, zonder in te leveren op kwaliteit. In Groot-Brittannië was Specsavers dan ook grotendeels verantwoordelijk voor het reduceren van de gemiddelde prijs van brillen en glazen.

De Britse groep van opticiens betrad in 1997 de Nederlandse markt met een eerste pilotwinkel en heeft inmiddels vestigingen in Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Breda, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Nijmegen, Oosterhout, Tilburg en Venlo. Aan het eind van 2003 wil Specsavers 55 winkels in Nederland hebben.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...