Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zorgsector start interactieve arbeidsmarktmonitor

Datum nieuwsfeit: 19-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Haarlem/Arnhem, 13 april 2001

Vereniging Bedrijfstak Zorg
Hans Brehler, regiofunctionaris
Kleine Houtweg 109
2012 CE Haarlem
Tel: 023 - 5322151

ZorgaanBod
Aart Koopmans, projectcoördinator Arbeidsmarkt & Scholing Kronenburgsingel 16
6831 EX Arnhem
Tel.: 026 - 3239933

www.sectordata.nl: zorgsector start interactieve arbeidsmarktmonitor

De zorgwerkgevers in de regio's Haarlem en Arnhem/Nijmegen gaan in de maand april van start met een interactieve website waarmee de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in deze regio's geregistreerd en gevolgd kunnen worden. Dankzij de website kan online informatie worden ingevoerd en opgeroepen door de deelnemende zorginstellingen over een reeks van factoren die van invloed zijn op hun arbeidsmarkt, zoals ziekteverzuim, groei, loopbaanbeleid, kinderopvang, enzovoort. Hierdoor is het mogelijk om zowel zorginstellingen als regionale organisaties rechtstreeks van harde feiten en vergelijkingsmateriaal te voorzien over de conditie van hun interne en externe arbeidsmarkt.

Actuele tekorten

De online ArbeidsMarktMonitor (AMM), zoals het systeem is genoemd, is ontwikkeld in opdracht van de Vereniging Bedrijfstak Zorg (VBZ) in Haarlem vanuit de behoefte om sneller en efficiënter te kunnen ingrijpen op een arbeidsmarkt die zich kenmerkt door toenemende tekorten aan verplegend en verzorgend personeel. Dankzij de website is de actuele stand van zaken ten aanzien van tekorten, ziekteverzuim, WAO-uitval, enzovoort te bekijken. Bovendien kunnen de deelnemende zorginstellingen de cijfers van de sector of regio vergelijken met die van de eigen instelling.

Sociale partners

De werkgevers van VBZ, 70 zorginstellingen in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden worden in week 15 middels een informatiepakket geïnformeerd over de functies en mogelijkheden van de ArbeidsMarktMonitor. Ook ZorgaanBod in Arnhem heeft AMM aangeschaft en zal op 19 april de website officieel in gebruik nemen tijdens een informatiemiddag voor de 125 zorginstellingen in de regio Arnhem/Doetinchem/Nijmegen/Tiel. Tevens wordt reeds informatie verstrekt over de monitor tijdens de presentatie van ZorgaanBod op de Kijk-op-Werk-dagen in Arnhem, Nijmegen, en Doetinchem in maart en april (www.kijkopwerk.com).

Met de ArbeidsMarktMonitor geven de sociale partners, vertegenwoordigd in de regio-organisaties, invulling aan hun doelstelling om knelpunten op de arbeidsmarkt van de zorgsector op te lossen en de zorginstellingen te ondersteunen bij het professionaliseren van hun personeelsbeleid.

Benchmarking

De ArbeidsMarktMonitor, die is ontwikkeld door het adviesbureau de MAO/MTD Groep in Dalfsen/Heemstede en op het internet gezet door het automatiseringsbureau VeenData te Zeist, is in feite een benchmarking-systeem waarmee de gegevens van een individuele instelling online kunnen worden vergeleken met de gegevens van een sector, de regio of Nederland.

Het vergelijkingsmateriaal in de vorm van grafieken of tabellen levert het management in de zorginstelling en de beleidsmakers in de regio de (spiegel)informatie op die nodig is om bij te sturen of in te grijpen op de gesignaleerde (arbeidsmarkt)situatie binnen de instelling of in de regio. Een belangrijke meerwaarde is dat de instellingen op deze manier worden "beloond" voor het invoeren van de gevraagde gegevens. Hiermee komt de website tegemoet aan de behoefte de relevantie van de gevraagde gegevens duidelijk te maken aan de zorginstellingen. Het streven is bovendien zoveel mogelijk instanties te laten aansluiten bij deze monitor zodat een einde kan worden gemaakt aan het "overvragen" van de zorginstellingen door de vele instanties en bureaus van veelal dezelfde gegevens.

Vereniging Bedrijfstak Zorg

De Vereniging Bedrijfstak Zorg (VBZ) is een vereniging voor alle werkgevers in de zorgsector in de regio Kennemerland, Amstelland en de Meerlanden (KAM). De vereniging ontwikkelt activiteiten die gericht zijn op de arbeidsmarkt, scholing en PR/imago om ervoor te zorgen dat er voldoende en goed geschoold personeel beschikbaar is en blijft voor het werk in de zorgsector. Het uitvoerend bureau, Bureau Lindenhoek, is gevestigd in Haarlem.

ZorgaanBod

ZorgaanBod is een stichting die zich ten doel stelt om samen met werkgevers en werknemers zorg te dragen voor een evenwichtige regionale arbeidsmarkt in de zorgsector. Dit gebeurt door:
- ontwikkelingen en tendensen op de arbeidsmarkt te signaleren en te herkennen (waardoor de regionale arbeidsmarkt transparant wordt)
- hierop in te spelen met gerichte activiteiten ten behoeve van werkgevers én werknemers op het gebied van arbeidsmarkt & scholing, mobiliteit, en imago.
- een ondernemingsgerichte en resultaatgerichte aanpak waarin creativiteit en innovatie sleutelbegrippen zijn.
MAO/MTD Groep

De MAO/MTD Groep is in 1999 ontstaan door het samengaan van de bureaus Maatschap Advies & Ontwikkeling (1996) in Dalfsen en Metselaar Training en Development (1991) in Heemstede. Kernactiviteiten zijn organisatie-ontwikkeling en arbeidsmarktonderzoek. De arbeidsmarkt wordt vaak alleen als een externe markt beschouwd terwijl de interne capaciteitsmogelijkheden van een organisatie over het hoofd worden gezien. In het onderzoek naar en de advisering over arbeidsmarktbeleid wordt met name aandacht besteed aan de relatie tussen de interne en externe arbeidsmarkt. Naast arbeidsmarktonderzoek richt de MAO/MTD Groep richt op organisatie-ontwikkeling waarin veranderingsmanagement en systeemdynamica belangrijke specialismen vormen. De kernactiviteiten vullen elkaar aan op het moment dat er een praktische (geautomatiseerde) oplossing nodig is voor de problemen die op de arbeidsmarkt worden geconstateerd. Daarbij acht de MAO/MTD Groep het van groot belang om het niet bij advisering te laten; maar betrokken te worden bij het vinden van daadwerkelijke oplossingen. Oplossingen in de vorm van bijvoorbeeld software, simulatiemodellen, trainingen en workshops.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Vereniging Bedrijfstak Zorg / Bureau Lindenhoek
Hans Brehler, regiofunctionaris
Kleine Houtweg 109
2012 CE Haarlem

Tel: 023 - 532 21 51 of 06 - 515 92 346 of E-mail: (hans@lindenhoek.nl)

Stichting ZorgaanBod
Aart Koopmans, projectcoördinator
Kronenburgsingel 16
6831 EX Arnhem

Tel: 026 - 323 99 33 of 06 -168 24 380 of E-mail: (koopmans@zorgaanbod.nl)

MAO/MTD Groep
Harro Labrujere, vennoot
Poppenallee 1a
7722 KW Dalfsen

Tel: 0529 - 47 19 40 of 06 - 535 44 679 of E-mail: (hl@maomtd.nl)

VeenData
Jurien Veenhuis, eigenaar
Warande 111,
3705 ZJ Zeist

Tel: 030 - 69 42 67 of 06 - 24901527 of E-mail: (info@veendata.demon.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie