Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minimabeleid gemeenten kan beter blijkt uit onderzoek FNV

Datum nieuwsfeit: 19-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Minimabeleid gemeenten kan beter.
Regio Noordholland - (Marianne.Overbeeke@fnv.nl)

armoedebestrijding komt in de helft van de gemeenten moeilijk van de grond. Daardoor balanceren veel minima in de randstad onnodig op de armoedegrens.FNV Noord-Holland meldt dat een persbericht. Het rapport Gemeente Wees Minimaal Sociaal en het persbericht zijn bijgevoegd.

Armoedebestrijding komt in de helft van de gemeenten moeilijk van de grond. Daardoor balanceren veel minima in de randstad onnodig op de armoedegrens.Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het FNV-onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal. Dit jaar werden 55 gemeenten bezocht, 42 gemeenten deden mee aan het onderzoek. In dit jaarlijks terugkerende onderzoek legt de FNV een groot aantal gemeenten langs de sociale meetlat. Via het Gemeentefonds krijgen de gemeenten een budget voor de uitvoering van de bijzondere bijstand toegewezen. Dit budget is afgestemd de lokale situatie. Dit jaar benutte 51 % van de gemeenten dit budget niet volledig, tegen 48 % vorig jaar.

'Onnadenkend en teleurstellend, want de bijzondere bijstand is hét instrument om gericht armoede te bestrijden. De helft van de gemeenten doet de eigen minima hierdoor te kort,' zegt FNV-bestuurder Mustapha Laboui.

De gemeenten Purmerend en de (voormalige gemeenten) Egmond en Bergen komen als meest sociale gemeenten uit de bus. De Gemeente Amsterdam doet het lang niet slecht, met haar minimabeleid behoort Amsterdam tot de bovenste helft van de middenmoot.

De FNV in Noord-Holland heeft dit jaar voor het eerst de scores vergeleken met vorig jaar. Over het algemeen hebben de gemeenten zich -ten opzichte van vorig jaar- verbeterd. Het is opvallend dat een aantal gemeenten die vorig jaar een onvoldoende scoorden, dit jaar niet wenste mee te doen aan het onderzoek. De gemeente Akersloot, Den Helder behoren tot die categorie. De gemeenten Waterland en Edam/Volendam hebben zich ten opzichte van vorig jaar positief gerevancheerd.

De FNV Noord-Holland presenteert het volledige onderzoeksrapport (met een overzicht van de scores van alle deelnemende gemeenten) op: donderdag 19 april in partycentrum de Doele in Purmerend. Vertegenwoordigers van de pers zijn daarbij ook welkom.

Deze tekst is een resultaat van uw abonnement op www.fnv.nl/berichtenservice Meer voor randstad-nieuws: www.fnv.nl/randstad

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie