Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie 'Beter proefdier voor onderzoek naar hersenletsel'

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Beter proefdier voor onderzoek naar hersenletsel

Met een nieuw diermodel kunnen medicijnen tegen functionele stoornissen na hersenletsel beter onderzocht worden. Hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van Alzheimer of een hersenbloeding, leidt vaak tot een aandacht-, leer- of geheugenstoornis. Geneesmiddelen zijn er nog niet. Maud Eijkenboom onderzocht hoe men bij ratten op gecontroleerde wijze beschadigingen in de hersenen kan aanbrengen, zodanig dat de ratten daarna als proefdier bij onderzoek naar dergelijke medicijnen kunnen dienen.

Hierbij is het nodig dat hersens niet al te zwaar beschadigd raken. Anders is geen herstel meer mogelijk. Te zware beschadigingen blijken wel te ontstaan bij het toepassen van het gif vincristine, het eerste middel dat Eijkenboom onderzocht. Twee volgende pogingen gaven een beter resultaat. Eijkenboom gebruikte toen het gif iboteenzuur of veroorzaakte subdurale/subarachnoidale bloedingen (de dura en de arachnoidea zijn beide hersenvliezen). De cognitieve stoornis die het gevolg is, testte de onderzoekster met de zogenaamde Morris watertaak. Dit is een standaard test voor ruimtelijk leren, waarin een rat die in een ronde bak zwemt met behulp van oriëntatiepunten een onderwater-platform moet zien te vinden.

Voor het onderzoek naar medicijnen is het belangrijk dat de bij ratten aangebrachte hersenbeschadiging zoveel mogelijk lijkt op het letsel dat gewoonlijk bij mensen voorkomt. Daarom keek Eijkenboom naar het spontaan herstel dat optreedt na het aanbrengen van het hersenletsel. Bij iboteenzuur treedt geen spontaan herstel op, maar bij de methode met de bloedingen was het letsel na acht weken volledig hersteld. Daarna trad opnieuw verslechtering op. Spontaan herstel van de cognitieve functies gevolgd door een langzame, maar langdurige terugval is iets wat bij patiënten ook vaak wordt waargenomen. De methode met bloedingen levert dus waarschijnlijk een beter diermodel op, maar Eijkenboom stelt wel dat het ontbreken van spontaan herstel na iboteenzuur niet uitsluit dat er met dergelijke ratten farmacologisch onderzoek kan worden gedaan. In het laboratorium waar zij werkt, is zelfs al geconstateerd dat het gebruik van medicijnen in beide diermodellen tot herstel kan leiden. /JS

Maud Eijkenboom (Limbricht, 1972) studeerde psychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het onderzoek verrichtte ze onder begeleiding van de afdeling dierfysiologie van de RUG. Het praktisch werk voerde ze uit op het laboratorium van haar werkgever Bayer AG-CNS Research in Wuppertal, Duitsland.

Datum en tijd

vrijdag 20 april 2001, 14.15 uur

Promovendus

mw. M.L.J.M. Eijkenboom, tel. 00 49 202 365 242, fax 00 49 202 365 120, e-mail: maud.eijkenboom.me@bayer-ag.de (werk)

Proefschrift

An evaluation of animal models for behavioural recovery after brain damage

Promotores

prof.dr. P.G.M. Luiten en prof.dr. J.H.A. de Keyser

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie