Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SandBox Lab aanwinst voor onderzoek gebergten

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/04/2001Het SandBox Lab: een aanwinst voor het onderzoek van gebergten, breuken en plooien

De Faculteit der Aardwetenschappen van de VU beschikt sinds kort over een uniek laboratorium: het sandbox laboratorium. Het sandbox lab is het best te omschrijven als een professionele zandbak, waarin op kleine schaal kan worden nagebootst hoe gebergten ontstaan en breuken en plooien zich ontwikkelen. Tektoniek is de tak van aardwetenschappen die zich met dit soort onderzoek bezighoudt.

Op vrijdag 20 april staat dit analoge laboratorium voor tektoniek vanaf 10.00 uur open voor media en belangstellenden. Geologen van de VU zullen door middel van (doorlopende) demonstraties laten zien waarom dit lab een aanwinst voor de faculteit is.

Het sandbox lab is oorspronkelijk ontwikkeld door wetenschappers van Shell Research, die het lab gebruikten om modellen te maken van gebergten om zo een beter inzicht te krijgen in structuren die mogelijk olie of gas zouden kunnen bevatten. Onlangs besloot Shell het lab te doneren aan de Vrije Universiteit. De keuze viel op de VU omdat het analoge sandbox lab (analoog = het aechteA nabouwen) zeer goed kan worden geïntegreerd in de reeds bestaande numerieke softwaremodellen die de VU heeft ontwikkeld. Dr. Dick Nieuwland, die het lab bij Shell Research al jaren onder zijn hoede had, is nu aan de Faculteit der Aardwetenschappen van de VU verbonden, zodat de kennis over het lab aanwezig is.

Het lab is vernieuwd, waar nodig gemoderniseerd en van een voldoende ruime behuizing voorzien om niet alleen als onderzoeksfaciliteit te kunnen dienen, maar ook als trainingslab voor studenten aardwetenschappen in Nederland. Het lab is als onderdeel van de toponderzoekschool Integrated Solid Earth Systems (ISES), waarvan de faculteit penvoerder is, een nationale faciliteit voor aardwetenschappen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie