Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studie vroege opsporing prostaataandoeningen succesvol

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MIRATES

Zelftest spoort prostaatkanker op

Studie vroege opsporing prostaataandoeningen in Duitsland succesvol

Rotterdam, 20 april 2001 . Bij een grootschalig onderzoek met de prostaat zelftest in Duitsland werd bij ruim 15% van de deelnemende mannen een verhoogd PSA gehalte aangetoond. Deze mannen hebben een verhoogd risico op prostaatkanker en zijn doorverwezen naar huisarts of uroloog. Met dit onderzoek is nogmaals aangetoond dat vroege opsporing van prostaataandoeningen zoals prostaatkanker, de kans op genezing drastisch vergroot. De MiraTes prostaat (PSA) zelftest is ook in Nederland bij de apotheek te koop.

Veel mannen schuwen het preventieve rectale onderzoek bij de dokter waarmee slechts 2% van de prostaataandoeningen wordt opgespoord. Grootschalig onderzoek in Duitsland, onder leiding van Dr. Wolfgang Berg, heeft uitgewezen dat de nieuwe prostaat zelftest een betrouwbaarheid van meer dan 90% heeft.

20.000 mannen boven de 45 jaar zijn in Jena (Duitsland) uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek met de nieuwe prostaat zelftest. In samenwerking met de Urologische Universiteitskliniek van Jena hebben vervolgens 2.300 mannen zich getest. Door een eenvoudig en bijna pijnloos prikje waarbij twee druppels bloed uit de vinger werden verkregen, kon binnen 15 minuten vastgesteld worden of de man een verhoogd Prostaat Specifiek Antigeen gehalte (PSA hoger dan 4 ng/ml) had. Bij 15% van de deelnemende mannen werd een verhoogd PSA gehalte geconstateerd. Een verhoogd PSA gehalte gaat in het algemeen gepaard met een goedaardige prostaatvergroting, prostaatontsteking of prostaatkanker. Een aantal mannen werd na onderzoek direct doorverwezen naar de Universiteitskliniek voor een levensreddende operatie. Concluderend mag gesteld worden dat één op de zeven mannen van boven de 45 jaar acuut gevaar liep en verder onderzoek door een uroloog of huisarts vereist was.

Het jaarlijks testen van de prostaat zal er zeker toe bijdragen dat het aantal sterfgevallen als gevolg van prostaataandoeningen (11.000 per jaar in Duitsland) drastisch verminderd wordt. Bij een positief testresultaat (PSA hoger dan 4 ng/ml) dient altijd een arts voor nader onderzoek geconsulteerd te worden. Meer dan 90% van alle prostaataandoeningen is, bij vroege opsporing, te genezen. Bij onderzoek op basis van fysieke klachten is een meerderheid van de patiënten te laat om volledige genezing te bereiken.

De MiraTes prostaat zelftest is in Nederland zonder recept bij de (internet)apotheek verkrijgbaar. Voor meer informatie is een uitgebreide internetsite (www.mirates.nl) beschikbaar.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie