Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet stemt in met welzijnsmaatregelen MKZ

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

www.minlnv.nl

MIN LNV: Kabinet stemt in met welzijnsmaatregelen MKZ

nr. 34 20-04-2001

KABINET STEMT IN MET WELZIJNSMAATREGELEN MOND- EN KLAUWZEER

Het kabinet heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ingestemd met maatregelen om de welzijnsproblemen die in de varkenshouderij en de kalverhouderij zijn ontstaan door de mond- en klauwzeeruitbraak te verlichten. De maatregelen zijn gericht op veehouders in de gebieden van waaruit niet mag worden geëxporteerd, de zogeheten Annex 1 gebieden. Daar mogen kalveren en varkens weliswaar worden afgevoerd naar slachthuizen maar omdat er geen markt is voor het vlees gebeurt dat onvoldoende. Ook biggenexport is onmogelijk.
Het gaat om drie maatregelen:
. een vergoeding voor de opslag van varkensvlees. Dit vlees wordt later verwerkt tot bijvoorbeeld vleeswaren;
. een welzijnsopkoopregeling voor kalveren. Dit vlees zal vernietigd moeten worden omdat het niet later alsnog is af te zetten. De vergoeding voor blanke kalveren bedraagt 475 gulden per dier en 650 gulden voor rose kalveren;
. een opkoopregeling voor biggen. Deelname is vrijwillig, de deelnemende varkenshouder krijgt een fokverbod dat loopt tot de Annex
1 status van het gebied waar hij woont, vervalt. Ook moet hij zeugen die minder dan 40 dagen drachtig zijn, laten aborteren. De maatregel geldt voor biggen geboren voor 20 april, de vergoeding bedraagt 55 gulden per big.
De kosten van destructie van kalveren en biggen zijn voor rekening van het diergezondheidsfonds (bedrijfsleven). Het bedrijfsleven betaalt ook de opkoop van biggen (maximaal 20 miljoen gulden) uit hetzelfde fonds. De overheid betaalt de opslagvergoeding voor varkensvlees en de welzijnsopkoop van kalveren (maximaal 30 respectievelijk 60 miljoen gulden).
De vergoedingen in de regeling zijn relatief laag omdat zij alleen bedoeld zijn om acute welzijnsproblemen te helpen verminderen. Met de nu toegezegde bedragen verwacht het kabinet die welzijnsproblemen afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de mond- en klauwzeercrisis drie tot acht weken te kunnen ondervangen. De regeling gaat naar verwachting maandag in en wordt ter goedkeuring voorgelegd in Brussel.
De regeling geldt niet voor de ingesloten gebieden (Ee/Anjum, Kootwijkerbroek en Noord-Veluwe). Hiervoor wordt in overleg met Brussel een aparte opkoopregeling voorbereid.

20 apr 01 15:37

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie