Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Protesten tegen Vrijhandels-top in Quebec

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VRIJHANDELSTOP IN QUEBEC, CANADA 20-22 APRIL.
Groots protest tegen vrijhandel op komst
XminY Solidariteitsfonds informeert....

Van 20 tot 22 april zal de (Frans-)Canadese stad Quebec bol staan van de FTAA-top. Zo'n 3.000 officiële vergaderaars van de landen van het Amerikaanse continent komen daar bijeen om te praten over de vorming van de 'Free Trade Area of the Americas' (FTAA). Duizenden tegenstanders van de vorming van deze vrijhandelszone zullen ook naar de Frans-Canadese hoofdstad trekken.

De FTAA is in feite een uitbreiding van het Noordamerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA naar de rest van het continent (met uitzondering van Cuba, want dat mag niet meedoen). Het wordt in de volksmond ook wel 'Nafta on steroïds' genoemd. De voorstanders van de vrijhandelszonze zijn te vooral te vinden bij de neoliberale regeringen en de grote zakenjongens. Tegenstanders zijn het inmiddels bekende amalgaam van anti-globaliserings-groepen, vakbonden, milieu- organisaties en dergelijke. De confrontatie in Quebec zal zeer interessant zijn, en de lokale autoriteiten zorgen voor de olie op het vuur met voorbereidingen tot ongekende repressie-maatregelen.

Tegenstanders zijn al maanden (zo niet jaren) bezig met voorbereidingen. Inhoudelijk komt steeds meer gedegen kritiek beschikbaar op allerhande websites. Ook de verschillende stromingen/organisaties die acties plannen zijn nu op het web te vinden. Een opsomming van web- adressen volgt hieronder.

Zoals inmiddels gebruikelijk zal er ook een omvangrijk tegencongres georganiseerd worden, dat "Second People's Summit of the Americas" gedoopt is en van 17 - 21 april plaatsvind (zie: www.peoplessummit.org)

Wat de te verwachten repressie betreft zijn de volgende maatregelen misschien een indikatie. Het congrescentrum in de oude binnenstad van Quebec zal worden afgeschermd door een drie meter hoog en ruim 2 km. lang metalen hekwerk. Daarbinnen zullen zo'n 25.000 mensen wonen , die allemaal een pasje krijgen en tijdens de top geen mensen te logeren mogen hebben. Het hekwerk zal door tenminste 5.000 politie-agenten bewaakt worden. Aan de bouw van het hek is inmiddels begonnen, maar ook is al melding gemaakt van het eerste hekdeel dat alweer omvergetrokken is. Ook is aangekondigd dat een hele gevangenis vlak buiten de stad tijdelijk ontruimd zal worden, zodat er voor tenminste 600 potentiele arrestanten opslagplaats is. Een door de lokale raad aangenomen wet voor een volledig verbod op het bedekken van gezichten, is door een rechter ongeldig verklaard. Aan de grens tussen Canada en de VS onder Montreal zijn al mensen teruggestuurd die naar voorbereidende vergaderingen voor acties wilden gaan. Leden van de inheemse bevolkingsgroep Mohawk, die een reservaat bewonen aan de grens tussen de twee landen, hebben echter verklaard dat ze anti- globaliserings-activisten die via hun reservaat Canada willen betreden, met open armen zullen ontvangen.

De tegenstanders van de vrijhandelszone zijn in een aantal koepels georganiseerd, met elk hun eigen websites.
Een algemene website met goede informatie en links naar allerlei kritische groepen (zowel radicaal als gematigd) is:
www.stopftaa.org/

Een van de best georganiseerde 'gematigde'groepen is SalAMI (www.alternatives-action.org/salami/) . De groep werd vooral bekend door de effectieve blokkade van een conferentie over economische globalisering in Montreal in 1998, ten tijde van de anti-MAI- campagne. Salami wordt echter ook bekritiseerd omdat het een zeer centralistische club is met leiders die zichzelf nogal belangrijk vinden. De opstelling van de groep is strikte geweldloosheid, of zoals ze het zelf noemen: "Georganiseerde Burgerlijke ongehoorzaamheid". Salami organiseert op 1-2 april een grote manifestatie in de regeringszetel Ottawa om openbaarmaking van de officiele documenten over de FTAA- onderhandelingen te eisen (als de papieren niet vrijgegeven worden, zal een poging gedaan worden om ze te veroveren).

Een brede koepel van meer gematigde NGO's, politieke partijen en grote vakbonden, die oproept tot "geweldloze acties tijdens de top"is OPQ: www.opq2001.org Deze organiseert allerlei workshops en demonstraties.

De radicale tegenstanders die willen proberen de bijeenkomst te verstoren en allerhande directe acties organiseren (met als centraal evenement een "Carnaval tegen Kapitalisme " op 20 april) noemen zich CLAC (Koepel van Anti-Kapitalistische Strijd): www.quebec2001.net/ CLAC probeert een open organisatie te vormen voor niet-reformistische linkse groepen.

20 April is door het PGA-netwerk opgeroepen tot Internationale actiedag! Ook daarvoor is een aparte website. Zie: www.a20.org/ De oproep is om op 20 april door acties de aandacht te vestigen op de top in Quebec (waar 's werelds grootste vrijhandelszone gepland wordt) en de strijd tegen economische globalisering. Een van de actiemethodes die ingezet zal worden in Quebec, is het massaal bestoken van het hekwerk en politie met rollen WC-papier (bekend van de voetbaltribunes). Wij hebben aangeboden om als Nederlandse bijdrage voor zo'n 5000 rollen (gerecycled) wc-papier te zorgen, als toon van 'internationale solidariteit'. Serieus! Daarvoor is zo'n 1500 gulden nodig, waarvoor uw bijdrage ook welkom is.

Inhoudelijke informatie over de gevolgen van de FTAA is te vinden op (oa) de website van Global Exchange: www.globalexchange.org/ftaa/ Een zeer handig overzicht van de kritiek is oa. te vinden op: www.tradewatch.org/FTAA/ftaahome.html

XminY Solidariteitsfonds zal met tenminste een tophopper in Quebec aanwezig zijn, en daarvandaan regelmatig berichten versturen. Ook is er inmiddels veel informatie over de FTAA-top, vrijhandel, vrijhandelszones en (al dan niet bilaterale) vrijhandelsverdragen verzameld bij XminY. Aarzel niet om contact op te nemen in het geval daar behoefte naar bestaat.

(kh@xminy.nl), 020-6279661. www.xminy.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie