Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Gecontroleerd modificeren van silicumoppervlakken

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen UniversiteitGecontroleerd modificeren van silicumoppervlakken Promotie van drs. A.B. Sieval Promotor: prof.dr. E.J.R. Sudhölter (fysisch-organische chemie) Co-promotor: dr. H. Zuilhof

Covalently Bound Organic Monolayers on Hydrogen-Terminated Silicon Surfaces

Datum: 20/04/2001
Tijd: 16:00 uur
Plaats: Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen

Toelichting: Het gecontroleerd modificeren van siliciumoppervlakken is belangrijk voor de eigenschappen van elektronische systemen, zoals microprocessor chips en sensoren. Doordat deze systemen alsmaar kleiner worden, worden de eigenschappen van het oppervlak steeds belangrijker, waardoor controle op moleculair niveau noodzakelijk kan worden. Een mogelijkheid hierbij is het aanbrengen van een dunne laag organisch materiaal op het silliciumoppervlak. Alex Sieval onderzocht zeer stabiele, goed geordende monolagen (1 molecuul dik) van 1-alkenen en alkynen gemaakt op siliciumoppervlakken. Deze monologen onderscheiden zich doordat er tussen de organische laag en het silicium geen laag siliciumoxide aanwezig is. Hierdoor is de afstand tussen functionele groepen in de monolaag en het silicium dus zeer gering en kunnen de monolagen een veel grotere invloed uitoefenen op de eigenschappen van silicium. Door het introduceren van de juiste functionele groepen zijn zo bijvoorbeeld zeer gevoelige sensoren te maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie