Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen giftige stoffen in Enschede

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen giftige stoffen in Enschede

Vrijdag 20 april 2001, persbericht nummer 32

Er is geen verhoogde blootstelling aan toxische stoffen gemeten in bloed en urine van de deelnemers aan het gezondheidsonderzoek vuurwerkramp Enschede. Dit blijkt uit de definitieve resultaten die vandaag bekend zijn gemaakt. Deze resultaten komen overeen met die van de steekproef in juli 2000. Wel hebben veel mensen lichamelijke en geestelijke klachten en emotionele problemen. Vooral bij de bewoners, passanten en hulpverleners, die tijdens en direct na de ontploffingen aanwezig waren in het rampgebied.

De definitieve resultaten bevestigen de milieumetingen die net na de ramp zijn gehouden. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor extra blootstelling door de vuurwerkramp; de onderzoekers verwachten daarom geen extra gezondheidsrisico's. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom besloten dat een herhaling van het bloed- en urineonderzoek niet noodzakelijk is. Wel zal eind dit jaar en in 2003 een vervolgonderzoek plaatsvinden op het gebied van de gezondheids- en emotionele problemen. Deze onderzoeken maken deel uit van een aantal activiteiten om de gezondheid te bevorderen. Deze worden door de GGD Twente in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd. Dit gebeurt in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Instituut voor Psychotrauma (IVP), het Nederlands Instituut voor de Eerste Lijn (Nivel), Mediant en de huisartsen van Enschede. De onderzoeken zijn bedoeld om het ingezette therapeutische beleid indien noodzakelijk aan te passen.

Het gezondheidsonderzoek vuurwerkramp Enschede gaat over de eerste weken na de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Aan het onderzoek hebben 4232 mensen deelgenomen. Dit waren bewoners, bewoners die hulp hebben verleend, hulpverleners uit Enschede en van daar buiten en passanten. De deelnemers aan het onderzoek zijn vanochtend op de hoogte gebracht. De resultaten worden besproken met de zorgverleners en de deelnemers als daartoe behoefte bestaat.

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in drie rapporten. De rapportage van het RIVM gaat over stoffen in bloed en urine. Bij het opstellen van deze rapportage is gebruik gemaakt van het RIVM-rapport in opdracht van de inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. De rapportage over het onderzoek naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid en ervaringen met de ramp is opgesteld door het RIVM, het IVP en de GGD Twente. De samenvatting en rapporten staan op www.minvws.nl of worden via deze site gelinkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie