Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Muziek en dichtkunst in de 18e eeuw

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel De taal der hartstochten. De visie van drie achttiende-eeuwse Nederlandse schrijvers op muziek en haar relatie met de dichtkunst
Datum vrijdag 20-04-2001
Tijd 11:00 uur

Promovendus Mw. P. E. M. Strategier

Promotor Prof. dr. J. Neubauer

In haar proefschrift verkent Strategier het in Nederland tot dusver onontgonnen terrein van de achttiende-eeuwse muziekesthetica. Centraal staat daarin de muzikaal-poëtische uitdrukking van de gemoedstoestand in het Europa van de achttiende eeuw, vooral in de aria en in het recitatief van opera en cantate. Voor menig achttiende-eeuwse schrijver waren muziek en poëzie een twee-eenheid, waarvan het samenspel niets minder was dan de taal der hartstochten. De promovenda analyseert in dit licht de opvattingen van drie Nederlandse pioniers op dit terrein: de organist en componist Jacob Willem Lustig, de dichter Hieronymus van Alphen en de organist-klokkenist Jan Robbers. In het werk van de drie Nederlandse muziekesthetici - die volgens Strategier aan de wieg hebben gestaan van de ontwikkeling van de muziekesthetica als zelfstandige wetenschap in Nederland - vormt echter niet de opera, maar het muziekvijandige klimaat in de Hervormde Kerk de aanleiding voor muziekesthetische beschouwingen. Met name Lustig speelde daarbij een belangrijke rol.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie