Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuws van het Productschap Wijn

Datum nieuwsfeit: 20-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Wijn

Nieuws

<-
Oogstbericht april

Door René van Heusden

JEREZ 2000 IN CIJFERS

De oogst 2000 in de marco Jerez was wat kleiner dan in vorige jaren, maar uitstekend van kwaliteit. De officieel vrijgegeven informatie biedt heel wat wetenswaardigs voor de liefhebbers van cijfers. Zo werd er in 2000 om precies te zijn 101.406.000 kilo druiven binnengehaald, goed voor ruim 20.000 wagenladingen die door 45 persen verwerkt werden. Dit komt neer op een gemiddelde opbrengst van 9.800 kilo per hectare, een daling van 13% ten opzichte van 1999. Van deze hoeveelheid druiven werd 95.553.000 kilo goed genoeg bevonden voor vinificatie tot Sherry en Manzanilla. Dit volume aan druiven resulteerde dan weer in 134.500 botas (vaten met een inhoud van 500 liter) voor wijn en 12.300 voor sherryazijn en vino de la tierra. De weersomstandigheden hebben wisselende invloed gehad op het verloop van de vegetatie in 2000. Weliswaar viel er minder regen dan de gebruikelijke 600 mm, maar die regen viel wel goed verspreid over het jaar. Het tekort had daardoor geen noemenswaardig effect op de omvang van de oogst. Dat was echter wel het geval met de hagel, die in het voorjaar vooral in meer landinwaarts gelegen wijngaarden de nodige schade aanrichtte en zorgde voor een structureel lagere opbrengst. De rijping varieerde sterk van zone tot zone. Oostenwinden en hoge temperaturen leidden in de niet al te dicht bij zee gelegen wijngaarden tot een zeer snelle rijping, waardoor al op 17 augustus met de pluk van perfect gezonde druiven begonnen kon worden. Koele westenwinden van zee zorgden er voor dat men langs de kust pas eind augustus met oogsten kon beginnen, een tijdstip dat meer in overstemming is met het langjarig gemiddelde. Alles bij elkaar duurde de oogst in Jerez een hele maand, wat ongewoon lang is. Een overzicht van de geoogste hoeveelheid druiven in kilos per gemeente:
Jerez de la Frontera 62.300.000
Sanlucar de Barrameda 15.400.000
Trebujana 8.600.000
Chiclana 5.800.000
Puerto Real 5.800.000
El Puerto de Santa Maria 4.700.000
Rota 2.800.000
Chipiona 2.000.000

OOGST 2000 IN ITALIË BETER VOOR WIJN DAN VOOR OLIJFOLIE

De Italiaanse wijnboeren hadden in 2000 over het algemeen weinig te klagen. Voor hun collegas met olijfboomgaarden lag dat anders. Hadden die in 1999 nog een recordoogst binnen weten te halen, in 2000 kregen ze juist te maken met een van de laagste opbrengsten aller tijden! De voornaamste reden voor die dramatische terugval was de combinatie van warmte en droogte tijdens de zomer. Italië, lange tijd de nummer 1 onder de producenten van olijfolie, bleef met een schamele 490.000 ton ver achter bij Spanje. Dat produceerde in 2000 bijna het dubbele: 950.000 ton. Nummer drie was Griekenland met 400.000 ton.

NACHTVORST HOUDT HUIS IN CALIFORNIË
Strenge nachtvorst heeft begin april zware schade aangericht in de wijngaarden van Californië. Het gaat om de ergste vorst van de afgelopen dertig jaar. Als gevolg daarvan zal de oogst 2001 flink in omvang gereduceerd worden. In het slechtste geval zal de vorst ook nog gevolgen hebben voor de oogst van 2002. Sterk getroffen zijn onder meer delen van de Napa Valley en de Russian River Valley in Sonoma. Daar is naar schatting 15 tot 20% van de knoppen bevroren. Het verschijnsel heeft zich overigens in heel Californië voorgedaan, van Paso Robles in het zuiden tot Mendocino in het noorden. Dat de schade zo groot is heeft te maken met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Californië kende hoge temperaturen aan het begin van de vegetatiecyclus, waardoor de stokken al vroeg begonnen uit te lopen. Dit houdt altijd een risico op schade van nachtvorst later in het seizoen in, met name voor vroege druivenrassen als de chardonnay. Bovendien kreeg men dit jaar te maken met serieuze vorst, d.w.z. met temperaturen van niet slechts een paar graden maar van ver onder het nulpunt. Als gevolg daarvan hadden de luchtblazers, een soort grote ventilatoren die de koelere lucht aan de grond mengen met warmere lucht die zich wat hoger bevindt, weinig effect. Degenen die voor vorstbescherming werken met sprinklers hadden weer te kampen met een tekort aan water. Als gevolg van de droge winter zijn de reserves namelijk krap. Om het leed compleet te maken liet de vorst zich ook nog eens voelen in gebieden die daar normaliter nooit last van hebben. Het verlies aan fruit kan voor een deel nog wel goedgemaakt worden door druiven van een tweede uitloop van de stokken, maar het probleem daarbij is dat dergelijke druiven in de regel pas erg laat rijp worden.

<-

Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie