Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOS bemachtigt uitzendrechten WK Voetbal 2002

Datum nieuwsfeit: 21-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NOS
Zoek soortgelijke berichten
NOS


WK Voetbal 2002 bij de NOS
21-04-01
Paleis Noordeinde De NOS heeft de exclusieve uitzendrechten voor het wereldkampioenschap voetbal in 2002 binnengehaald. Hierdoor zijn volgend jaar alle 64 wedstrijden van het WK Voetbal live bij de NOS te zien. Het verwerven van de exclusieve uitzendrechten is het eindresultaat van succesvolle onderhandelingen in de afgelopen maanden tussen de NOS en Prisma, onderdeel van het Duitse mediaconcern Kirch-Gruppe, die de Europese uitzendrechten van het WK voetbal bezit.

Het WK Voetbal wordt volgend jaar van 31 mei tot en met 30 juni in Japan en Zuid-Korea gehouden. Directeur Ruurd Bierman van NOS Radio en Televisie spreekt in een eerste reactie van een belangrijk contract dat nu met Prisma is gesloten. "We zijn zeer verheugd dat we opnieuw de rechten hebben verworven van het meest prestigieuze sporttoernooi van de wereld. Het WK voetbal is van groot belang voor NOS Studio Sport en voor de positie van de publieke omroep. Alle 64 wedstrijden zullen live door de NOS worden uitgezonden. Dat is voorlopig uniek in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld mogen ARD en ZDF gezamenlijk maar 24 wedstrijden uitzenden."

In Nederland is het zeven uur vroeger dan in Korea en Japan. Ondanks dit tijdsverschil zullen alle wedstrijden bij de NOS overdag te zien zijn. Martijn Lindenberg, hoofd sport NOS Televisie: "De meeste wedstrijden zullen hier live in de ochtend worden uitgezonden. Een aantal aan het begin van de middag. De kijkers krijgen daarnaast een speciaal programma met samenvattingen in het hart van iedere avond, met hoogtepunten, commentaren, analyses en nabeschouwingen. Natuurlijk brengen we ook een voorbeschouwing op de komende dag en berichten we over wat er verder nog journalistiek interessant is. Niemand hoeft dus ook maar iets van het WK Voetbal te missen".

Organisatorisch wordt het WK voetbal een lastige opgave, omdat het toernooi in twee verschillende, niet aan elkaar grenzende landen wordt gespeeld. De redactie van Studio Sport ziet dat echter niet als een probleem, aldus redactiechef en waarnemend hoofdredacteur Chris van Nijnatten. "Het WK Voetbal is in journalistiek opzicht zon beetje het belangrijkste sportevenement in de wereld. We gaan de komende tijd goed met elkaar nadenken hoe we het een en ander zo goed mogelijk aan sportminnend Nederland kunnen voorschotelen. Ik ben er van overtuigd dat de redactie van Studio Sport daar in zal slagen."

Het feit dat de NOS nu al de rechten voor het WK Voetbal heeft gekocht terwijl het nog niet zeker is of het Nederlands voetbalelftal zich zal kwalificeren, is volgens directeur Bierman een bewuste keuze. "Het WK Voetbal is altijd al een speerpunt in onze sportprogrammering geweest, of Nederland zich nu wel of niet plaatst. Daarom hebben we nu reeds de uitzendrechten willen veiligstellen. Zeker ook omdat we weten dat ook andere omroepen geïnteresseerd zijn in dit voetbaltoernooi."

Over de hoogte van het aan de Kirch-Gruppe te betalen bedrag doet Bierman geen uitspraak. "Wij doen in principe nooit uitspraken over exacte bedragen. Wel kan ik zeggen dat het in onze ogen om een verantwoorde investering gaat, die zeker in de pas loopt met wat in andere landen voor dit soort toernooien wordt betaald. In de hoogte van het rechtenbedrag dat wij betalen is de onzekerheid over kwalificatie van het Nederlands elftal terug te vinden. Samenvattend vind ik dat wij als NOS tevreden mogen zijn met deze deal."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie