Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra concerten Egidius Kwartet in Amerongen en Deventer

Datum nieuwsfeit: 21-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Beste Egidius vrienden,

door omstandigheden heeft ons collega ensemble Het Gesualdo Consort alle concerten in april moeten afzeggen. Het Egidius kwartet werd benaderd om hun twee concerten in het Netwerk Oude Muziek te vervangen. Daarom is er onverwacht nog een kans om ons programma Ronsard et les Néerlandais nog, of nog eens te horen. Toevallig hebben we begin deze maand de CD opnamen van dit programma afgerond, daarover later meer.

De concerten zijn zaterdag 21 april as. op het kasteel van Amerongen, en vrijdag 27 april as. in de Broederenkerk, Broederenstraat 20 te Deventer beide concerten beginnen om 20.15 uur

reserveringen kunnen gemaakt worden via de Stichting Oude Muziek Nederland: 030 236 2236

Hartelijke groeten namens het Egidius Kwartet
Peter de Groot

Van de Franse dichter Pierre de Ronsard (1524-1585) wordt beweerd dat zijn poëzie het meest getoonzet is in de Renaissance. Allereerst natuurlijk door Franse componisten (Certon, Jannequin, Goudimel) die min of meer gelieerd waren aan de Pleïade-groep waar Ronsard de leider van was. In de laatste decennia van de zestiende eeuw werden vooral de Nederlanders ijverige muzikale ambassadeurs van Ronsard s gedichten, nota bene op een moment dat zijn poëzie in Frankrijk zelf een beetje uit de mode raakte.

Niet alleen beroemde componisten als Lassus, De Monte en Sweelinck gebruikten zijn teksten voor chansons. Ook minder bekenden als Jean de Castro en François Regnart baseerden soms hele bundels chansons aan Ronsard s gedichten.

In dit programma komen alle hoofdthema s uit Ronsard s poëtica aan bod: zijn preoccupatie met de dood en de vergankelijkheid van het leven, zijn bijna Petrarciaanse liefdesidealen en zijn onbekommerde, ietwat ondeugende pastorales.

Het geheel wordt afgewisseld met gedeclameerde prozateksten van Ronsard, waarin hij behartenswaardige dingen zegt over de relatie tussen poëzie en muziek.

Egidius Kwarter: Peter de Groot, Otto Bouwknegt, Hansw Wijers en Donald Bentvelsen

mmv Maria Luz Alvarez -sopraan en Johan de Boose -declamatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie