Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra algemene ledenvergadering Humanistisch Verbond

Datum nieuwsfeit: 21-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
20 april 2001
Van Liesbeth Mulder, voorzitter Humanistisch Verbond

Bezinning op toekomst noodzaakt tot extra ALV Humanistisch Verbond

Zaterdag 21 april a.s. houdt het Humanistisch Verbond een extra Algemene ledenvergadering, waarin een besluit moet worden genomen over de toekomst van het Verbond. Voor velen, waaronder diverse media, aanleiding om te veronderstellen dat het Verbond alleen maar grijze leden heeft, in de war is, worstelt met zijn identiteit, niet weet hoe leden aan zich te binden, want geen heldere eenduidige visie heeft in de vorm van makkelijk hapklare brokken enz.

Niets is minder waar. De discussie over de "toekomst van het Verbond en zijn bestaansrecht" woedt al jaren. Nu echter achten we het hoog tijd om verder te gaan dan alleen erover te discussieren. Dat betekent een heldere koers uitzetten en concrete keuzes maken en daarvoor is deze extra ALV ingelast.

Identiteit
Elke zich zelf respecterende levensbeschouwelijke organisatie worstelt met zijn identiteit, het HV ook. Wie beweert dat hij in deze tijd heldere antwoorden heeft die waarlijk houvast bieden en waarmee hij zich op een wervende manier onderscheidt van anderen, verkoopt 'stenen voor brood'. Om de zaken maar eens om te draaien.

Bestaansrecht
Met ons (Humanistisch Verbond) zijn velen in dit land van mening dat Nederland een succesvol land is als het gaat om kwaliteit van leven én kwaliteit van sterven voor iedereen ongeacht ras, geslacht, godsdienst enz. Humanisten hebben namens het Humanistisch Verbond (maar ook vanuit hun humanistische levensvisie langs allerlei andere wegen) een belangrijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke en politieke discussie. Een discussie die leidde tot bijvoorbeeld de euthanasiewetgeving en de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. We mogen daar best trots op zijn. We hebben dat niet alleen voor elkaar gekregen, maar samen met anderen die vanuit andere inspiratiebronnen dezelfde doelen voor ogen stonden.

Kwaliteit van leven komt - dat valt niet meer te ontkennen - onontkoombaar voort uit wat wij mensen er op eigen kracht zelf van terechtbrengen. Niet uit wat een schepper ons via een openbaring aan kaders heeft aangereikt. De tijd van een Grote Vader die de wacht over ons hield is definitief voorbij. Er moge iets of iemand buiten ons zijn als inspiratiebron, wij zijn zelf verantwoordelijk voor al ons doen en laten. Wij staan op eigen benen. Dat blijkt nog steeds niet gemakkelijk. Na de losmaking van de dominantie van de godsdienst kwam de periode van het optimisme over de zegeningen van de verlichting en van de wetenschap. Volgens sommigen zijn we ook het postmodernisme al weer helemaal voorbij. Veel ligt dus achter ons, er is geen weg terug en iedereen lijkt op zoek naar nieuwe kaders. De ophef die vanuit sommige zich christelijk noemende geledingen van de samenleving wordt gemaakt over een aantal actuele zaken illustreert pijnlijk waar vasthouden aan ideeën toe kan leiden.

MKZ en kwaliteit van leven.
Ik vind het beschamend dat er mensen zijn die vee houden onder dieronwaardige omstandigheden om te verkopen voor de slacht. En dan durven beweren dat de schepper nooit bedoeld kan hebben dat hun vee geslacht wordt vanwege de MKZ dreiging. Heeft hij dan wel bedoeld dat er voor dieren geen ethiek geldt en dat zij geen rechten hebben op enige kwaliteit van leven? Met Marcel van Dam, Leon de Winter en vele anderen ben ik van mening dat deze crisis een "zegen" kan zijn. Als deze crisis tenminste gebruikt wordt als kans om eindelijk een radicaal andere wijze van omgaan met dieren te gaan hanteren. Met een ethiek die gestoeld is op het besef dat dieren weliswaar niet kunnen denken en geen zelfbewustzijn hebben, maar dat zij net als mensen kunnen voelen en lijden. En dat daar rekening mee moet worden gehouden.

Euthanasiewetgeving, Pil van Drion en kwaliteit van leven Ik vind het ongehoord dat er mensen zijn die durven beweren dat de uiterst zorgvuldige euthanasiewetgeving (die nu gelukkig eindelijk tot stand is gekomen) tot Nazi-praktijken zal leiden, omdat we het doden actief in eigen hand nemen. Heeft die zelfde schepper dan wel bedoeld dat mensen dank zij de zegeningen van de medische wetenschap maar eindeloos in leven moeten worden gehouden, terwijl er naar hun eigen volle overtuiging geen enkele kwaliteit van leven meer is overgebleven?

Huib Drion stelde een terechte vraag. Over de mogelijkheid voor oude mensen, die klaar met leven zijn, hun leven op een menswaardige manier af te sluiten, voordat zij in die uitzichtloze en ondraaglijke situatie terechtkomen. Wie deze vraag alleen kan beantwoorden met bange praat over ongewenst doodmaken van mensen, loopt weg voor belangrijke vragen van deze tijd. Vragen die niet gemakkelijk met pasklare recepten kunnen worden beantwoord. Minister Borst heeft, weliswaar volgens velen niet op het handigste moment, een uitspraak gedaan waarmee zij niets nieuws zei. Zij gaf aan dat we er met de nieuwe euthanasiewet nog niet zijn. Een volgende kwestie dient zich onvermijdelijk aan met de vraag die Huib Drion al zo lang heeft gesteld. Die kwestie kon en moest niet ín deze wet geregeld worden, maar vraagt wel om een oplossing.

Bestaansrecht en ledental
De humanistische levensvisie delen de actieve humanisten (waaronder de leden van het Humanistisch Verbond), met ca. eenderde van de Nederlandse bevolking, als we de statistieken mogen geloven. Dat vind ik een veel belangrijker feit dan dat het Verbond slechts 14.000 leden telt die bovendien voor een groot deel -zoals dat zo mooi heet- de leeftijd der wijzen hebben bereikt.
En wat dat ledental betreft:
Ik prijs ons gelukkig dat wij in tegenstelling tot andere levensbeschouwelijke organisaties -met uitzondering van de EO overigens- al jaren een stabiel ledental hebben en sinds kort zelfs een licht groeiend ledental. Die groei zit in de leden tussen de 30 en 40 jaar (20%) en het aantal leden onder de 30 jaar heeft zich sinds 1990 zelfs verdubbeld.

Niettemin moet het Verbond nu keuzes gaan maken. We kunnen niet alles meer willen. We geven een stevig blad uit (Humanist), we ondersteunen de humanistisch geestelijk verzorgers en de docenten humanistisch vormingsonderwijs, we ontwikkelen en verzorgen diverse cursussen en workshops, we willen ons profileren, we willen over actuele kwesties het publieke debat aangaan, we zetten in op de ca 50 regionale afdelingen en ons actief kader, we willen meer leden, enz. Maar de uitgaven stijgen, inkomsten uit contributies stijgen niet voldoende en de subsidie van de Bankgiroloterij loopt terug.

Dus gaan we keuzes maken. Om ook in de toekomst een belangrijke bijdrage te kunnen blijven leveren aan de humanisering van de samenleving. Vanuit de gedachte dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons doen en laten. Want laten we wel wezen, veel humanistische zelfbeschikkingswensen zijn ingelost (abortus, homohuwelijk, euthanasiewetgeving), maar er bestaan nog vele dogma's. En hoewel ik niet wil pretenderen dat het Verbond de oplossing geeft, zullen we niet stil blijven staan. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de toekomst van het Verbond en in de ALV komende zaterdag, die we feestelijk afsluiten vanwege het 55jarige bestaan van ons Verbond.

Liesbeth Mulder, voorzitter Humanistisch Verbond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...