Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhoeven spreekt op lezingcyclus hartstocht en contrapunt

Datum nieuwsfeit: 22-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Hartstocht, uitbundigheid en regelgeving in de Klassieke Oudheid

Datum zondag 22-04-2001
Tijd 14:30 uur

Door C. Verhoeven en M. van Erp Taalman Kip
In de derde bijeenkomst van de lezingencyclus Hartstocht en contrapunt spreekt Cornelis Verhoeven over het spanningsveld tussen theatrale en 'hartstochtsregelgeving'. In zijn rede Zal ik naar binnen gaan? bespreekt Verhoeven een van de meest hartstochtelijke Griekse tragedies, de Medea van Euripides, die kan worden gelezen als een drama waarin de auteur heeft geprobeerd de jury te behagen door zich strikt aan de regels te houden. Wie daar eenmaal oog voor heeft, leest in het stuk telkens weer toespelingen en reflecties op die regels. Niet alleen is het de hartstocht die beteugeld moet worden, de beteugeling moet ook worden aangepast aan de wetten van het drama zoals die destijds golden, en die het tonen van gruwelen verboden. Marietje van Erp Taalman Kip spreekt in haar rede Euripides' Bacchen over het conflict tussen beteugeling en uitbundigheid in de tragedie Bacchen van Euripides, een confrontatie die uitmondt in wreedheid en geweld. De pogingen tot beteugeling zijn, binnen de plot van het drama, volkomen begrijpelijk, zeker aan het begin. Anderzijds is de uitbundigheid bevrijdend en in aanleg onschuldig. Zonder meer beteugelen is niet het antwoord. Het drama is geen tendensstuk; het laat zien maar prijst niets aan. Toch hebben talrijke latere interpretatoren er een pleidooi in willen zien, hetzij voor de ratio hetzij voor de (religieuze) extase.

Cornelis Verhoeven (1928) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de UvA en schrijver van een groot aantal essays. In 1979 werd aan hem de P.C. Hooftprijs toegekend. Marietje van Erp Taalman Kip heeft tot haar emeritaat, nu enkele maanden geleden, klassiek-Grieks gedoceerd aan de UvA.

Voor meer informatie: www.hum.uva.nl/hartstochten of telefoon 020-525 4594.

Locatie: de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam
Toegang

f 17,50 (korting mogelijk)

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie