Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Motorsport GP Z-Afrika: Veneman boekt vooruitgang

Datum nieuwsfeit: 22-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

22-4-2001; Betreft wedstrijdverslag Grand Prix Zuid Afrika, circuit Welkom (Phakisa Freeway)

ANTHONY WEST PAKT 2 WK-PUNTEN IN 500cc GP-DEBUUT

BARRY BAZZA VENEMAN MAAKT UITSTEKENDE PROGRESSIE MET 19E PLAATS

Dat het DeeCee JEANS Racing Team er met de Anthony West een absolute topper in het team hebben bijgehaald, blijkt wel uit het feit dat de 19-jarige Aussie, na een half jaar op non-actief te hebben gestaan, er staat en direct al 2 WK-punten op zijn conto kan bijschrijven. Voorwaar een prachtig 500cc GP-debuut! Teammaat Barry Veneman verging het tijdens zijn tweede Grand Prix in z n debuutjaar stukken beter dan twee weken geleden bij de seizoensopening in Suzuka. "Dankzij keihard werken van Chef monteur Mar Schouten en zijn mannen hebben we het hele weekeinde geen technische problemen gehad en kon ik heel veel meters maken en een karrenvracht aan ervaring opdoen. Het is dat een stevige verkoudheid mij parten speelde, want anders had er nog wel meer ingezeten dan de 19e plaats. Maar ik heb mijn doelstellingen allemaal gehaald. Mezelf kwalificeren voor de race en mijn eerste Grand Prix uitrijden. Dat geeft een goed gevoel", meldt Veneman, die door de keelpijn nauwelijks kon praten.

Barry Veneman merkte dat in zijn 2e GP het gat met de naaste concurrenten alweer een stuk kleiner was als in Suzuka. "Daar stond ik nog ruim een seconde achter mijn voorganger, en dat is nu nog maar een paar tienden. Motorisch hebben we geen problemen meer gekend en moet er een pluim uit naar de monteurs. Zelf moet nog iets sneller rijden, maar dat komt morgen wel", meldde Bazza Veneman na de 1e dag. Maar vrijdagnacht stak er een stevige verkoudheid de kop op bij Veneman, waardoor hij zaterdag tijdens de vrije training niet topfit was. s Middags ging het een stuk beter. Er werden veel verschillende dingen uitgeprobeerd, en Barry bleef ruimschoots onder de kwalificatie norm, met een rondetijd die weer een seconde sneller was dan vrijdag.

"Het is frappant te zien dat Barry nu al met dezelfde afstelsuggesties komt als Anthony West, die 2 jaar GP-ervaring achter de rug heeft. Samen met de jarenlange technische ervaring van Mar Schouten komt Barry steeds verder, en dan zie je hem groeien", merkt teammanager Martin van Genderen terecht op.

"Ook in de wedstrijd merk ik dat er progressie is", vervolgt Veneman. "Stigefelt was zeker niet bij me weggelopen als ik topfit was geweest. Maar die verkoudheid speelde me stevig parten. Mijn tempo en bochtensnelheid worden steeds beter en je leert iedere ronde weer méér uit zo n 500cc machine halen. Ik geniet volop, zeker met deze 19e plaats, onder niet ideale omstandigheden", meldt Veneman, die op 6 mei in de Spaanse GP van Jerez zijn opgaande lijn wil doorzetten.

Het was wel even wennen voor Anthony West op de Honda 500cc V2. "Deze machine heeft een heel ander karakter dan de Honda NSR 250cc waar ik vorig jaar mee reed. Ik heb een half jaar niet meer op een motorfiets gezeten, en heb dan ook al een achterstand met alle andere coureurs, die in het voorjaar veel getest hebben en de eerste Grand Prix al achter de rug hebben", meldde West na de 1e trainingsdag. "Ik moet nog erg aan de motorfiets wennen, en kan nog lang niet voluit gaan. Daarom ben ik eigenlijk best wel tevreden met mijn tijd, ik ben de tweede Honda V2, het gat met Haruchika Aoki lijkt nog wel groot (1,7 sec.) maar zodra ik de motorfiets onder de knie heb, denk ik dat ik die tijden ook wel kan rijden. Op zaterdagochtend hebben we verschillende dingen geprobeerd, en die zijn wel positief uitgevallen. s Middags ging het ook weer beter. Ik moet nog steeds heel erg aan de motorfiets wennen, die heb je niet zomaar in twee trainingen onder de knie, maar dat ik mijn rondetijd met ruim 1 seconde verbeterde was heel positief. Vanaf de 19e startplaats rukte West in 6 ronden op naar de 16e positie, met goed uitzicht op de WK-punten. "Ik stak Walker en Jacque op de fabrieks vierpitters voorbij en reed de laatste 10 ronden in 14e positie. Walker bleef pushen, maar ik wist hem toch twee seconden van me af te houden. Het was een goede race en die twee punten zijn te gek", aldus West, die zijn lof voor het team niet onder stoelen of banken stak. "Vorig jaar was ik 2e man achter Ukawa in het team en kreeg ik soms niet de aandacht die nodig was. Maar de DeeCee Jeans mannen halen werkelijk alles uit de kast om het me naar de zin te maken. Een hele andere wereld en een super mentaliteit", besloot de zichtbaar tevreden West.

Uitslag 500cc race + WK-stand na 2 van de 16 GP s:


1. Valentino Rossi, I, Honda 45.03,414; 2. Loris Capirossi, I, Honda op 0,660; 3. Tohru Ukawa, J, Honda op 7,530; 4. Shinya Nakano, J, Yamaha op 8,653; 5. Norick Abe, J, Yamaha op 9,224; 6. Alex Crivillé, E, Honda op 13,211; 7. Kenny Roberts, USA, Suzuki op 13,305; 8. Max Biaggi, I, Yamaha op 13,663; 9. Alex Barros, Bra, Honda op 17,357; 10. Sete Gibernau, E, Suzuki V4 op 21,967; 11. Jurgen van den Goorbergh, NL, Proton KR3 op 37,649; 12. Haruchika Aoki, J, Honda V2 op 48,587; 13. José Luis Cardoso, E, Yamaha V4 op 1.01,110; 14. Anthony West, Aus, DeeCee JEANS Honda V2 op 1,06,173; 15. Chris Walker, GB, Honda V4 op 1.08,255; 16. Olivier Jacque, F, Yamaha V4 op 1.10,130; 17. Leon Haslam, GB, Honda V2 op 1.15,130; 18. Johan Stigefelt, S, Honda V2 op 1 ronde; 19. Barry Veneman, NL, Honda V2 op 1 ronde. 20. Mark Willis, Aus, Pulse GP op 1 ronde.

Tussenstand 500cc wereldkampioenschap:


1. Rossi, 50; 2. Capirossi, 28; 3. Biaggi, Abe en Nakano, 24; 6. McCoy, 20; 7. Roberts, 18; 8. Barros en Crivillé, 17; 10. Ukawa, 16; 11. Vd Goorbergh, 10; 17. West, 2.

Voor meer informatie: Martin van Genderen (Team Manager), tel. 06 - 53 48 37 84

www.deeceeteam.com en www.motograndprix.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie