Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reuzenpanda verovert Animal Planet

Datum nieuwsfeit: 22-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT
Hoofddorp, 2 april 2001

DE REUZENPANDA VEROVERT ANIMAL PLANET

Wie is er nu niet dol op die wollige, logge, knuffelige zwart-witte panda's? Zet deze ontmoeting met de internationale beroemdheden Mei Xiang en Tian Tian op zondagavond 22 april dus maar vast in je agenda.

Deze twee reuzenpanda's uit de Chinese provincie Sichuan verblijven de komende 10 jaar in de Smithsonian National Zoo in Washington DC, waar ze het onderwerp zijn van het meest uitgebreide en geavanceerde onderzoeksprogramma dat ooit voor de panda is opgezet. Dit groots opgezette project, dat het wetenschappelijk team van de Smithsonian Zoo samen met de deskundigen van de Chinese fokprogramma's in de reservaten heeft opgesteld, heeft wereldwijd al heel wat stof doen opwaaien. Return of the Pandas volgt Mei Xiang en Tian Tian tijdens de voorbereidingen, de reis zelf, en na aankomst in Amerika.

De twee reuzenpanda's zijn opgegroeid in een reservaat in de bergen van Wolong, waar de Chinese regering in 1980 een uitgebreid fokprogramma heeft opgezet om te proberen een aantal in gevangenschap gefokte dieren weer in het wild uit te zetten. Het uitgebreide researchprogramma dat voor het paartje is opgesteld vormt misschien wel de laatste strohalm voor deze ernstig bedreigde diersoort en de komst van de dieren wordt in Amerika dan ook niet alleen gezien als een symbool van de precaire situatie waarin de panda zich bevindt, maar ook als een teken van hoop op een betere toekomst, die dankzij de inzet van deze toegewijde deskundigen uit diverse takken van wetenschap misschien binnen handbereik komt.

De eerste panda's van de Smithsonian Zoo, Hsing Hsing en Ling Ling, waren een geschenk van de Chinese regering aan de toenmalige president Richard Nixon, en het tweetal was meer dan twintig jaar lang de lieveling van het publiek. Met de komst van Mei Xiang en Tian Tian lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Ondanks de controverse over dit project is iedereen het er over eens dat er snel iets moet gebeuren om de reuzenpanda voor uitsterven te behoeden. Er leven in het wild nog maar 1000 dieren en er worden, zowel in het wild als in gevangenschap, veel te weinig jongen geboren. Zonder kunstmatig ingrijpen zal de soort aan inteelt en gebrek aan nakomelingen ten onder gaan. Maar kunnen fokprogramma's en grootscheepse onderzoeksprojecten de panda's nog van de ondergang redden, als in China zelf de verwoesting van hun leefgebied onverminderd doorgaat?

Kijk naar RETURN OF THE PANDAS en oordeel zelf.......

Uitzending zondag 22 april om 21.00 uur

Voor informatie:
Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
T: 023.5628208
F: 023.5651724
Email: (margueritevdh@monogram.nl)

Beeldmateriaal is op aanvraag beschikbaar bij MCS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie