Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag asiel procedure op straat voor uitspraak rechter

Datum nieuwsfeit: 23-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Asielverzoek na 7 jaar en 4 maanden afgewezen.
Zaïrese ambassadeursvrouw met ingeburgerde dochters moet binnen 28 dagen terug naar brandhaard Congo.

De mededeling is illustratief voor de wijze waarop met de belangen van vluchtelingen tijdens de asielprocedure wordt omgesprongen: op 25 april a.s. doet de rechtbank uitspraak in de 7 jaar en 4 maanden slepende asielprocedure van Sophie Yangala en haar twee volledig vernederlandste dochters. Een administratieve uitspraak, die woensdag ter post bezorgd zal worden en dus donderdag bij de advocaat zal arriveren. Maar wanneer een bekende van Sophie belt met de rechtbank, is een medewerker al wel bereid ongevraagd te vertellen hoe het vonnis gaat luiden: "ik heb het dossier gevonden, de uitspraak ligt voor mij, het beroep van mevrouw Yangala is ongegrond verklaard". Op de vraag, wanneer het ter inzage ligt voor derden, wordt geantwoord: "het blijft vertrouwelijk en de inhoud is alleen beschikbaar voor belanghebbende en haar advocaat".

Sophie Yangala vluchtte 7 jaar en 4 maanden geleden vanuit een Maison Surveillée in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, gemarteld en verkracht, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala's echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia.
Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2 dochters. Sophie Yangala wist , terwijl ze zwanger was, met hulp van een bewaker uit Zaïre te ontsnappen door in een onbewaakt ogenblik uit het Maison Surveillée te vluchten. Ze sloot zich - in nonnenkleding- aan bij een gezelschap Rooms Katholieke nonnen die een pelgrimage naar het Vaticaan maakten, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als "non" gevraagd de zorg op zich te nemen van een "alleen reizend kind", in werkelijkheid haar toen jongste dochter van 3 jaar. Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala met haar dochter van boord en liftte naar Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen door een motoragent. Die zorgde voor vervoer naar het asielzoekerscentrum van Burgh-Haamstede.
Toen ze tijdens intakegesprekken haar verhaal deed, vond de IND-beambte haar diplomatieke achtergrond ongeloofwaardig en niet relevant, onder het motto, dat iemand die zo'n aanzien zou hebben gehad, niet zo diep kan vallen. Deze opstelling heeft zich in de afgelopen jaren meerdere malen herhaald. Uit angst haar belangen te schaden, zweeg zij verder over dit punt, omdat zij zich geïntimideerd voelde. Immers zij wilde de aangevraagde vluchtelingen- status niet verspelen, en op die dreiging werd in de afgelopen 7 jaar nogal eens
tussen de regels door gezinspeeld.
Tijdens dat verblijf werd in het Oosterscheldeziekenhuis te Goes haar jongste dochter geboren, die dus letterlijk geboren en getogen is in ons land.
Het gezin Yangala is volledig uit elkaar geslagen en verstrooid over de wereld:
een oudere dochter heeft de vluchtelingenstatus in Zweden, een andere zoon, Consol, heeft deze status in Engeland aangevraagd, en zoon Vincent woont in België en is dáár getrouwd. Vast staat verder, dat zoon Guy in Amerika , vanwege gevaar voor zijn veiligheid, de vluchtelingenstatus kreeg toegekend en inmiddels Amerikaans staatsburger is geworden.
Over het lot van haar man maakt Sophie Yangala zich grote zorgen. Deze blijkt achteraf weliswaar toch nog in leven , maar is ernstig gehandicapt geraakt door de martelingen.
En hoewel Yangala dus officieel nog in het ongewisse verkeert over de uitspraak van de Zwolse rechtbank, blijkt het vonnis al op straat te liggen en moet Yangala haar dochters die alleen Nederlands spreken, nu vertellen dat de keuze beperkt lijkt tot onderduiken of terug te gaan naar Congo. Sophie Yangala is met een groot aantal inwoners van Dieren van mening dat de rechtsgang onbillijk lang geduurd heeft en dat het alleen al om humanitaire redenen ondenkbaar is om twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen en hun moeder terug te sturen naar een land waar vervolging of zelfs marteling aan de orde van de dag is. Zeker waar op dit moment maatregelen genomen om asielprocedures aan maximale lengten te binden, is het onverteerbaar iemand die 7,5 jaar in procedure is terug te zenden. De p.c. basisschool "De Boomgaard" in Dieren waar de twee kinderen van Yangala op zitten is volledig solidair. De schoolkinderen hebben zich de afgelopen weken ingezet om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Ook wethouder mw. Schadd van Welzijn van de gemeente Rheden spreekt van een zeer inhumane en onwenselijke situatie dat een volledig geïntegreerd gezin zou kunnen worden uitgezet. Op koninginnedag zal het Aktiecomité Stop Uitzetting Yangala de Dierense bevolking oproepen massaal naar Koningin Beatrix te schrijven, met een verzoek om clementie.
Aan de invulling van de grote aktie op Koninginnedag wordt momenteel gewerkt.

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala
Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege
Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN
telefoon: 0313-413753
e-mail: (ryfl.versteege@planet.nl)

Dieren 23 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie