Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium 'Depressie als volksziekte'

Datum nieuwsfeit: 23-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Depressie als volksziekte

Depressie is een woord dat veel gebruikt wordt in de taal van alledag. Om aan te geven dat iemand 'in een dip zit', maar ook om een teruggang in de economie of slecht weer aan te duiden. Dat zou haast doen vergeten dat depressie in de psychiatrie een echte, soms ernstige ziekte is, waar mensen minstens zoveel onder lijden als onder serieuze lichamelijke ziekten zoals bijvoorbeeld een hartinfarct. Maatschappelijk gezien is depressie een groot probleem, omdat zij bijvoorbeeld voor een fors deel verantwoordelijk is voor de instroom in de WAO. Verder zijn veel mensen die lichamelijk ziek zijn ook depressief. Zij lijden niet alleen dubbel, maar genezen ook minder voorspoedig. Lijders aan een hartinfarct lopen meer kans om te overlijden als ze tevens depressief zijn.

Depressie wordt terecht wel een volksziekte genoemd. Een op de vijf Nederlanders zal minstens eenmaal in zijn of haar leven een depressie meemaken. Het ontstaan van depressies is het gevolg van een samenspel tussen een (nogal eens erfelijke) kwetsbaarheid en belastende gebeurtenissen of levensomstandigheden, met name verlies van dierbare personen of zaken. Depressies zijn redelijk goed te behandelen, maar 20 procent van de gevallen verloopt chronisch en minstens eenzelfde percentage wordt wel beter, maar houdt langere tijd restverschijnselen. Heel vaak komen depressies bovendien weer terug. Zowel pillen als psychotherapie zijn effectief gebleken, alleen of in combinatie. Andere methoden zijn lichttherapie en, in ernstige gevallen, de elektroshock.

Prof.dr. Willem van Tilburg is sinds 1981 hoogleraar in de Klinische Psychiatrie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij houdt zich bezig met epidemiologisch onderzoek van depressies bij ouderen en is daarnaast A-opleider. Hij heeft belangstelling voor diverse andere psychiatrische terreinen, zoals psycho-analyse, religie en psychiatrie, psychotherapie, beleidspsychiatrie en ethische vraagstukken.

Datum en tijd

maandag 23 april 2001, 16.30-17.30 uur

Spreker

prof.dr. W. van Tilburg

Titel

Serie

Depressie

'Lang niet gek'. 11de lustrum Studium Generale

Plaats

collegezaal Psychiatrie, AZG terrein, ingang noord, Antonius Deusinglaan, ingang 34

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Symposium en oratie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie