Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderwijsbonden presenteren 'Integraal Personeelsbeleid'

Datum nieuwsfeit: 23-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Onderwijsbonden presenteren project Integraal Personeelsbeleid Collega van een andere school als coach

Utrecht, 23 april 2001 - De onderwijsbonden presenteren op maandag 23 april een boek over een succesvol project op drie Brabantse scholen met collega-coaching, waarbij leraren van de ene school optreden als coach voor collega's op een andere school. De resultaten van het project sterken de bonden in de opinie dat succesvol personeelsbeleid vanuit de medewerkers komt en niet van bovenaf. Het verslag van het project op drie Brabantse scholen voor voortgezet onderwijs wordt maandagmiddag aangeboden aan staatssecretaris Adelmund van onderwijs.

Het project is in 1999 gestart in het kader van het zogeheten Integraal Personeelsbeleid (IPB), dat in het kort betekent dat er systematisch aandacht komt voor werkomstandigheden en toekomstperspectief van werknemers en directie. Sinds dit schooljaar krijgen scholen geld ter beschikking voor IPB. In de Onderwijs-CAO zijn afspraken gemaakt om in het onderwijs ervaring op te doen met IPB aan de hand van deelprojecten. Het Brabantse project werd met steun van de onderwijsbonden op gang gebracht en is inmiddels overgenomen door OMO, het bestuur van de drie scholen.

Het Brabantse project met collega-coaching werd een succes doordat leraren en ander onderwijspersoneel het gevoel hadden dat ze met een collega van een andere school vrijuit konden spreken over hun werk en de combinatie met de situatie thuis. Aan de hand van een werkboek werd in gemiddeld zes gesprekken de situatie van de deelnemer in kaart gebracht.

De aanvankelijke aarzeling van de schoolleiding dat de deelnemers tot de slotsom zouden komen dat ze rector wilden worden of meer geld wilden verdienen werd niet bewaarheid. De meeste deelnemers zijn tot het inzicht gekomen dat ze bepaalde taken meer of juist minder willen doen en dat ze die keus in een functioneringsgesprek ook beter gefundeerd aan de orde kunnen stellen.

De brochure 'Collega van een andere school als coach' wordt op maandag 23 april om 14.30 uur in het CAOP aangeboden aan staatssecretaris Adelmund.

De brochure wordt uitgegeven door de Centrales van Overheidspersoneel. De brochure kost 15 gulden en is te bestellen bij:

* Algemene Onderwijsbond in Utrecht, telefoon 030 298 98 50
* Onderwijsbond CNV in Zoetermeer, telefoon 079 320 20 20
* Onderwijsbonden CMHF/MHP in Zeist, telefoon 030 692 08 47.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie