Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitgangspunten CDA in debat Enschede

Datum nieuwsfeit: 23-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Vertrouwen en verantwoordelijkheid voor CDA uitgangspunt in debat Enschede

In het debat wil het CDA vooruit kijken naar de toekomst, maar het verleden kan niet buiten beeld blijven. Het gaat om Verantwoordelijkheid en Vertrouwen. Het is het ministerie van BZK die de systeemverantwoordelijkheid voor de rampbestrijding heeft. De feitelijke uitvoering ligt weliswaar bij de gemeenten binnen hun eigen kaders, maar de systeem-verantwoordelijke (minister BZK) heeft de plicht en verantwoordelijkheid om toe te zien of het systeem werkt. Een heldere verantwoordelijkheidsverdeling, verantwoordelijkheid daadwerkelijk nemen, voldoende kennis, goede handhaving en transparantie zijn voorwaarden om het vertrouwen van de burger in de overheid te herwinnen. Vertantwoordelijkheid moet heel gewoon zijn. Zowel voor verantwoordelijke en uitvoerende ambtenaren als bewindslieden.

Nasleep Culemborg
Het is voor het CDA ondenkbaar wanneer er geen maatregelen zouden worden genomen tegen de betrokken diensten die nalatig zijn geweest in de nasleep van de Vuurwerkramp in Culemborg. De vraag is of dergelijke maatregelen kunnen worden genomen als de politiek daarin zelf geen voorbeeld toont, een vraag die natuurlijk veel wordt gesteld. Kan gelet op de verschrikkelijke gevolgen een verantwoordelijk bewindspersoon zijn verantwoordelijkheid nog blijven dragen wanneer hij moet zeggen: Ik heb de ramp niet kunnen voorkomen, maar ik was er wèl verantwoordelijk voor. Alvorens deze vraag te beantwoorden moet eerst de verantwoordelijkheid in alle openheid besproken kunnen worden. Deze vraag zal het CDA nadrukkelijk stellen aan de drie meest betrokken bewindspersonen (Binnenlandse Zaken, Defensie en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie