Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groen licht voor Nationale Jeugdraad

Datum nieuwsfeit: 23-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Groen licht voor nationale jeugdraad

Maandag 23 april 2001, persbericht nummer 34

De Nationale Jeugdraad, de overkoepelende organisatie van jongerenorganisaties, kan binnenkort opgericht worden. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS en de voorzitter van de projectgroep Nationale Jeugdraad, Lineke Maat, hebben dat maandag bekendgemaakt op het Nationaal Jeugddebat in Den Haag. De NJR krijgt de komende jaren structureel één miljoen gulden van het ministerie van VWS en een eenmalig bedrag voor aanloopkosten; verder ontvangt de NJR voor afzonderlijke projecten geld. De NJR streeft ernaar ook voor andere ministeries projecten uit te voeren.Daarnaast kan de NJR gevraagd en ongevraagd aan de rijksoverheid advies uitbrengen.

In de Nationale Jeugdraad gaan drie bestaande koepels van jongerenorganisaties (NJG, Vereniging 31 en NJMO), JeugdNetwerk Nederland en de Stichting Nationaal Jeugddebat samenwerken. Naar verwachting worden er minimaal veertig uiteenlopende organisaties lid van de NJR. Lidorganisaties zijn onder meer politieke jongerenorganisaties, studentenvakbonden,
migrantenjongerenorganisaties en vrijetijdsorganisaties. Ook een nieuw platform van lokale jeugdraden wordt lid. De NJR zal daarnaast, onder meer op grond van peilingen, ook de stem van de ongeorganiseerde jeugd laten horen. De oprichting van de Nationale Jeugdraad moet leiden tot vergroting van de invloed en zeggenschap van jongeren en tot versnelling van de onderlinge samenwerking tussen jongerenorganisaties versterken.

Het initiatief tot de oprichting van één krachtige organisatie die de belangen van jongeren bij de rijksoverheid moet behartigen, is mede ontstaan uit het Nationaal Jeugddebat. De formele oprichting van de Nationale Jeugdraad vindt in juni plaats; in september gaat de NJR met een grootse manifestatie officieel van start.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie