Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cao-onderhandelingen bij ECT afgebroken

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

24-04-2001

CNV Havens: cao-onderhandelingen bij ECT afgebroken

Het cao-overleg bij overslagbedrijf ECT is gisteravond laat zonder resultaat afgebroken. CNV Havens vindt het loonbod van ECT volstrekt onder de maat en ziet niets in nieuwe negatieve prikkels om het ziekteverzuim terug te dringen. De bond gaat nu de leden raadplegen. Als de leden zich achter het standpunt van de bond scharen, volgt er een ultimatieve brief aan de ECT-directie. Die zal dan met een beter bod op tafel moeten komen.

De cao is per 1 april verstreken. Voor een nieuwe, eenjarige cao biedt ECT nu weliswaar alsnog de automatische prijscompensatie (aanvankelijk wilde ECT die afschaffen), maar daarnaast is het bod erg mager. In plaats van een structurele loonsverhoging, zoals de bond wil, gaat ECT niet verder dan twee eenmalige uitkeringen van duizend gulden bruto per 1 juli 2001 en 1 januari 2002. "Volstrekt onaanvaardbaar", vindt vakgroepbestuurder Gerard Molenkamp. "Voor een eenjarige cao praat je dan over een loonsverhoging van 1 procent, zeg maar 500 gulden netto."

Daarnaast wil de ECT-directie nieuwe arbeidsvoorwaardelijke prikkels invoeren om het hoge ziekteverzuim (zon 12 tot 13 procent) terug te dringen. Concrete voorbeelden zijn daarbij niet genoemd, maar Molenkamp vermoedt dat ECT wil gaan korten op het loon of de aloude wachtdagen weer van stal wil halen. "Verkeerde instrumenten op het verkeerde moment", vindt hij. "Het ziekteverzuim is inderdaad hoog, maar dat is jarenlang het geval. Vorig jaar zijn daarom al nieuwe afspraken gemaakt rond het WAO-beleid en is er een werkgroep gezond werken opgezet. Ook is de ziekmeldingsprocedure veranderd. Volgens CNV Havens zijn er op dit moment dus voldoende mogelijkheden om het ziekteverzuim aan te pakken."

Bij ECT werken zon 1.900 mensen; op 1.500 van hen is de cao van toepassing. De ledenvergaderingen zijn gepland op 8 en 9 mei.

Houten, 24 april 2001

Nadere inlichtingen:

Gerard Molenkamp, vakgroepbestuurder CNV Havens 010-4550050
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie