Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ECABO begeleidt introductie ICT-onderwijs in VMBO

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ECABO

ECABO begeleidt introductie ICT-onderwijs in VMBO

ECABO en een groot aantal onderwijsorganisaties in het VMBO en MBO hebben een overeenkomst gesloten die moet leiden tot een goed aanbod van ICT-onderwijs in het VMBO.

Tot dusver wordt aan informatie- en communicatietechnologie (ICT) als onderwerp van onderwijs vaak weinig aandacht besteed in het VMBO (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs). Dit leidt tot aansluitingsproblemen met het MBO, waar het overgrote deel van de VMBO-leerlingen naar doorstroomt.

De deelnemende organisaties zullen binnen het project een structurele oplossing ontwerpen voor dit manco. Die oplossing kan bestaan uit ICT-elementen voor een bestaande VMBO-opleiding, maar er wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheid van een zelfstandige ICT-opleiding in het VMBO. De relatie met de arbeidsmarkt is daarbij punt van aandacht, evenals profielen waaraan docenten en leerlingen voor zo'n opleiding moeten voldoen.

Bij het ontwerp zal deels gebruik worden gemaakt van bestaande ICT-elementen uit de sectorprogramma's Administratie en Techniek en het intrasectoraal programma van het VMBO, maar er zullen waarschijnlijk ook nieuwe elementen geïntroduceerd worden.

Door in het ontwerp aan te sluiten bij de ICT-opleidingen van het middelbaar beroepsonderwijs, komt een doorlopende leerweg tot stand van VMBO naar MBO. Eenzelfde aansluiting is er tussen MBO en HBO. Op deze manier kan iedere leerling vlot doorleren tot het voor hem of haar beste niveau.

De afgesloten overeenkomst voorziet in een invoeringsonderzoek, dat vóór augustus 2001 moet worden uitgevoerd. Voor augustus 2002 moeten leerplan en leerstof zijn ontwikkeld. Examinering moet rond zijn voor augustus 2003.

De deelnemende onderwijsorganisaties zijn Stichting VMBO Zuid Oost Brabant en Vakmanschap, plus drie Amsterdamse instellingen (ROCA, ROC ASA, Esprit NOVA College) en twee Brabantse (Scholengemeenschap Kempenhorst en Pleincollege Penta).
ECABO levert de projectleider en zal ook haar ervaring inbrengen met ICT-eindtermen voor het MBO, het ontwikkelen van competentiegericht onderwijs, arbeidsmarktonderzoek en andere relevante expertisegebieden.

ECABO
ECABO vormt een brug tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs. Het wil voor beide het meest inspirerende kenniscentrum zijn. Een prettige en deskundige gesprekspartner, die permanent werkt aan het gemeenschappelijke doel om voldoende aantallen goed opgeleide professionals af te leveren. ECABO doet dit onder meer door het formuleren van de landelijke diploma-eisen voor MBO-opleidingen, door de zorg voor verantwoorde praktijkleerplaatsen bij het bedrijfsleven en door het beoordelen van examenprocessen. ECABO concentreert zich op de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidssector.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie