Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOM verkoopt gedeelte va Prins Holding aan Friesland Bank

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland
Zoek soortgelijke berichten
NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

N.V. NOM
Van Swietenlaan 25/2
Postbus 424
9700 AK Groningen
Tel.:
Fax:
E-mail: (050) 521 44 44
(050) 521 44 00
(info@nom.nl)NOM verkoopt deel van belang in Prins Holding aan Friesland Bank

Friesland Bank Investments B.V., de participatiemaatschappij van Friesland Bank N.V. neemt van de NOM een 18% aandelenpakket over in Prins Holding N.V.

Prins Holding is door haar werkmaatschappij Prins Dokkum gespecialiseerd in het koud vervormen van staal en het verwerken van vezelversterkte kunststoffen. De belangrijkste producten zijn: wegmeubilair (bermbeveiliging), stalen wielen, vezelversterkte kunststof wielen, tuinbouwkassen/-installaties en toeleveringen, zoals walsproducten en machinefabriekproducten. Over het boekjaar 2000 behaalde Prins Holding met 300 werknemers een omzet van f 106 miljoen en een netto winst van f 3 miljoen.

De verkoop aan Friesland Bank Investments reduceert het belang van NOM in Prins Holding tot 48%. De verdeling van de aandelen na verkoop is: NOM 48%, management Prins Holding 30% en Friesland Bank Investments 18%. De overige 4% is vrij verhandelbaar op de incourante markt.

Door deze verkoop beschikt geen van de partijen over een directe meerderheid. Prins Holding kan met de hierdoor verkregen onafhankelijkheid sterker groeien in de door haar bediende markten. In de afgelopen jaren is de groei van Prins Holding vooral gekomen uit de export en de ontwikkeling van nieuwe producten. Deze nieuwe producten, zoals het kunststof vrachtwagenwiel en de speciale personenwagenwielen, kunnen alleen in samenwerkingsverbanden worden ontwikkeld en vervolgens op de markt gebracht. Hierin is de onafhankelijke positie van Prins Holding van groot belang.

Friesland Bank Investments heeft inmiddels circa f 400 miljoen geďnvesteerd in circa 60 ondernemingen. Via de deelname in aandelenkapitaal en de verschaffing van andere vormen van risicodragend vermogen is zij van plan haar portefeuille fors uit te bouwen. Daarnaast bestaat er toegang tot de faciliteiten van Friesland Bank waardoor totaaloplossingen geleverd kunnen worden.

De NOM heeft f 188 miljoen geďnvesteerd in 124 bedrijven. Zij verschaft risicodragende financiering en verleent diensten aan ondernemingen die zich grotendeels of geheel gaan vestigen of al gevestigd zijn in Groningen, Friesland of Drenthe. Het verstrekken van risicodragende financiering kan door aandelenkapitaal, eventueel in combinatie met achtergestelde leningen. De NOM richt zich op het financieren van sterke groei van bedrijfsactiviteiten, joint ventures, management buy-outs/buy-ins en aandelenoverdracht, met name in het kader van opvolging. Daarnaast zijn stimuleringskredieten (maximaal ¤ 100.000,-) en innovatieve kredieten (maximaal ¤ 30.000,-) voor (door)startende ondernemers en/of innovatieve activiteiten binnen bestaande ondernemingen beschikbaar.

Groningen, 24 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie