Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Investeren in kwaliteit van de collectieve sector

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

24/04/2001 - Nu investeren in kwaliteit van de collectieve sector

Het CNV vindt dat het kabinet nu de keuze heeft om geld vrij te maken voor investering in de collectieve sector. Doet het kabinet dat niet en houdt het nog langer krampachtig vast aan een niet realistisch groeiscenario en eenzijdige lastenverlichting, dan worden de wachtlijsten nog langer, de scholen nog viezer en het geweld op straat nog heviger. Dit schrijft het CNV vandaag in een brief aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Hierin vraagt het CNV de fractievoorzitters om de collectieve sector echt mogelijkheden te bieden om zich te versterken en te werken aan een evenwichtige samenleving.

Het Algemeen Bestuur van het CNV pleit voor een nationaal herstelplan voor de gehele collectieve sector (overheid, zorg en welzijn, onderwijs en veiligheid). Onderdeel daarvan is de realisatie van een kwalitatief hoogwaardige, doelmatige en efficiënt werkende collectieve sector.
Het CNV denkt dat onder meer te bereiken door een aanpassing van de Zalmnorm. De schaduwzijde van de Zalmnorm is dat noodzakelijke investeringen in de collectieve sector uitblijven.

Daarnaast moet de kwaliteit van de dienstverlening in de collectieve sector fors verbeteren. De collectieve sector moet diensten leveren die de burgers daarvan verwachten. Om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen moet de overheid weer een aantrekkelijke werkgever worden. Die aantrekkelijkheid is met het huidige gat tussen de collectieve sector en de marktsector ver te zoeken. Om dit gat te dichten moeten de primaire arbeidsvoorwaarden verbeterd worden, en dat mag niet ten koste gaan van de secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. arbeid en zorg, employability, werkdrukbestrijding). Ook collectieve werktijdverlenging, laat staan zonder extra betaling - zoals voorgesteld in de ziekenhuissector - is niet aan de orde.

Een afschrift van de brief van het CNV aan de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer vindt u onder de rubriek 'Nieuws' elders op deze site. Meer informatie voor de parlementaire / sociaal-economische redactie: CNV-woordvoerder Karin Jansen: 030 - 2913 707.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie