Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese demonstratie werknemers in verband met MKZ en BSE

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

Europese demonstratie werknemers in verband met MKZ en BSE

Europese werknemers uit de landbouwsector en de voedingsindustrie zullen aanstaande dinsdag 24 april naar Luxemburg komen om te demonstreren voor meer voedselveiligheid en betere regelgeving voor werknemers in tijden van crises zoals MKZ en BSE. Op die dag vergaderen de Europese landbouwministers in het Congrescentrum in Luxemburg.
De actie is georganiseerd door de Europese Agrarische en Voedingsbond (EFFAT). Onder het motto: veilige voeding = veilig werken in de landbouw, de voedingsindustrie en het toerisme, wil de EFFAT, samen met de aangesloten vakbonden in Europa, aandacht vragen voor een andere vorm van voedselvoorziening, een andere vorm van landbouw, meer dierenwelzijn en betere regelgeving voor de werknemers uit de sectoren die getroffen worden bij een crisis zoals nu met MKZ.

Paul Andela, internationaal secretaris FNV Bondgenoten: 'De arbeidsomstandigheden en scholingsmogelijkheden voor werknemers moeten hoognodig verbeterd worden. Nu moeten werknemers in een te hoog tempo werken, waardoor ze te weinig oog kunnen hebben voor de voedselveiligheid. Er moet een plan komen met betrekking tot scholing en arbeidsomstandigheden, zodat de voedselveiligheid beter gewaarborgd kan worden.'
Daarnaast pleit FNV Bondgenoten voor een vergoeding voor werknemers: 'Werknemers die getroffen worden door crises als MKZ en BSE, moeten ook een uitkering kunnen krijgen uit het Europese landbouwbudget. Tot nu toe krijgen alleen boeren een vergoeding, maar werknemers in slachterijen et cetera raken ook een deel van hun inkomen kwijt en hebben dus ook recht op vergoeding. Alleen al in Nederland gaat het om meer dan 100.000 werknemers die getroffen kunnen worden.'

In Nederland zijn er jaren geleden afspraken gemaakt om de voedselveiligheid en dergelijke te verbeteren, maar tot nu toe worden die te langzaam uitgevoerd en de naleving laat veel te wensen over. 'Het duurt allemaal veel te lang. Wat betreft het transport van varkens: er moet een einde komen aan het zeulen met die beesten door heel Europa.'

Er komt nu wel een voedingsautoriteit op Europees niveau, maar daar zijn de vakbonden niet bij betrokken. 'De EFFAT zou daar ook een stem in moeten krijgen, naast de overheid en werkgevers,' aldus Andela.

Vanuit Nederland vertrekken twee bussen van FNV Bondgenoten en het CNV dinsdagmorgen vroeg richting Luxemburg. Het programma van de demonstratie:
10.00 uur - persconferentie EFFAT
11.30 uur - verzamelen werknemers op een parkeerplaats in Luxemburg. Demonstratieve mars richting Congrescentrum.
12.00 uur - speeches EFFAT-vertegenwoordigers, waaronder Paul Andela, voorzitter sector voeding EFFAT
13.00 uur - aanbieden petitie aan de voorzitter van de Landbouwministerraad
14.00 uur - einde demonstratie.

De verwachting is dat meer dan duizend vakbondskaderleden uit Europa deel zullen nemen aan de demonstratie.

Meer informatie:
Journalisten kunnen met de bus van FNV Bondgenoten mee naar Luxemburg.
Vertrek om 5.45 vanaf station Driebergen-Zeist.. Tussenstop 6.30 uur station Arnhem CS.
Tussenstop 8.00 uur opstapplaats Nederweert.

Paul Andela, coördinator actie FNV Bondgenoten,
06-53249669
Nathalie Koopman, persvoorlichting FNV Bondgenoten,
030 - 2738389 of 06-51406105

19 apr 01 16:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie