Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anciaux wil kerntakendebat met Brussel, Antwerpen en Gent

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Bert Anciaux wil kerntakendebat met Brussel, Antwerpen en Gent (24/04/01)

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux gaat de Antwerpse en Gentse schepen van Cultuur en de Brusselse staatssecretaris, verantwoordelijk voor de VGC, uitnodigen voor een gesprek over de kerntaken van de steden in de cultuursector. Een kerntakendebat met de steden Brussel, Antwerpen en Gent moet klaarheid brengen over wat de landelijke en wat de stedelijke verantwoordelijkheid is inzake cultuurbeleid. De vraag van de minister kadert niet stricto sensu in de berichten over de besparingsrondes van de grootsteden. Financi 0/00le overwegingen en overheidssaneringen mogen de invulling van een stedelijk cultuurbeleid niet determineren. De budgettaire problemen mogen niet afgewimpeld worden op het cultuurbeleid.

Steden, provincies en de Vlaamse Gemeenschap moeten samen instaan voor een kwalitatief cultuurbeleid gericht op participatie en competentie. Het debat mag niet gaan over de verdediging van materi 0/00le belangen en keuzes, maar over een gezamenlijke inspanning om het cultuurbeleid in de steden niet te verarmen. Cultuurbeleid is niet enkel een zaak van de minister van Cultuur, maar van alle beleidsverantwoordelijken. Het kerntakendebat met de steden is dus essentieel om de stad te herwaarderen als ruimte van cultuur.

Bovendien is het niet logisch dat de steden spreken over grote besparingen in de culturele sector en het afstoten van culturele instellingen op een moment dat het nieuwe decreet op het lokaal cultuurbeleid voorziet in een substanti 0/00le financiering van het lokale cultuurbeleid. De Vlaamse gemeenschap doet zware financi 0/00le inspanningen om het lokale cultuurbeleid nieuwe impulsen te geven en de kerntaken te vervullen. Voor Antwerpen stijgen de middelen volgens het nieuwe decreet op het lokaal cultuurbeleid ongeveer met 30 mio, voor Brussel (Stad + VGC) met 36 mio en voor Gent met 5 mio.

Bij het bepalen van de prioritaire politieke keuzes moet cultuur meegenomen worden. Minister Anciaux stuurt alleszins eerstdaags een uitnodiging voor een gesprek over de kerntaken naar de Brusselse staatssecretaris Delathouwer, de Antwerpse schepen Antonis en de Gentse schepen Van Rouveroij.

Auteur:
Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur
Bert Anciaux, VU&ID-minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen, woordvoerder
Telefoon: (02) 553 28 11
E-post: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie