Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdeling eurominikits België via werkgever

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationale Bank van België
Zoek soortgelijke berichten
Nationale Bank van België


1.

EUROMINIKITS

Opzet
De verspreiding van "eurominikits" moet de handelaars in staat stellen om in de eerste dagen van 2002 hun kasvoorraad in euro beperkt te houden. Dankzij de eurominikits zullen de burgers vanaf 1 januari 2002 immers hun aankopen voor een deel met gepast geld in euro kunnen betalen.
Bovendien zal met de "eurominikits" de inbreng van *- muntstukken in het betaalverkeer kunnen worden bespoedigd. De Koninklijke Munt van België zal 5 miljoen eurominikits, met een totaal gewicht van 800 ton, produceren. Bijna 20 % van de bevoorrading van de economie met *-munten vóór 1 januari 2002 zal via deze weg geschieden. De rest van de bevoorrading met munten vóór 1 januari, gebeurt naar de handelaars toe, met andere middelen.

Gebruik
Er zal naar gestreefd worden de bevolking te sensibiliseren om de munten uit deze eurominikits daadwerkelijk uit te geven bij de betaling van aankopen begin 2002 en de minikit niet te bewaren als souvenir.
Anderzijds zal het wettelijk verboden zijn reeds betalingen met deze munten te doen vóór 1 januari 2002.

Waarde en samenstelling
De eurominikit zal 29 muntstukken bevatten ; minstens 2 exemplaren van elk van de acht munten. De totale waarde van de 29 munten bedraagt 12,40 *. Deze samenstelling van de "europortemonnee" is zodanig

 
STUKKEN AANTAL GEWICHT/STUK TOTAAL GEWICHT WAARDE 
(*)          (in gram)    (in gram)       
2    2      8,5     17,0     4,00 
1    5      7,5     37,5     5,00   
0,50   4      7,8     31,2     2,00   
0,20   3      5,7     17,1     0,60 
0,10   5      4,1     20,5     0,50   
0,05   4      3,9     15,6     0,20 
0,02   4      3,0     12,0     0,08   
0,01   2      2,3     4,6      0,02 
TOTAAL  29           155,5     12,40   
                        500 BEF 
berekend dat een maximaal aantal betalingen mogelijk is. Bovendien werd ook rekening gehouden met pedagogische over- wegingen, namelijk het vertrouwd maken van de burger met elk van de acht munten, alvorens ze echt te gaan gebruiken.

2.

De verdeling via de banken, De Post en de openbare vervoersmaatschappijen Vanaf 15 december zal iedereen zich één of meerdere eurominikits aan 500 F per exemplaar, zonder bijkomende kosten, kunnen aanschaffen bij de banken, De Post, de Nationale Bank van België en de openbare vervoersmaatschappijen. (NMBS, MIVB, De Lijn, TEC).

De verdeling via de werkgevers
De eurominikit kan geschonken worden door een werkgever aan zijn werknemers en kan hierbij genieten van een gunstig fiscaal en parafiscaal regime. De werkgever kan de eurominikit als uitzonderlijk sociaal voordeel toekennen aan zijn werknemers. Dit houdt in dat:
- de werknemer geen belasting betaalt op dit geschenk;
- de werkgever deze uitgave als beroepskost in rekening mag brengen;
- dit voordeel wordt vrijgesteld van sociale bijdragen. Er moet aan vier voorwaarden worden voldaan opdat de verdeling van de eurominikit zou kunnen genieten van dit gunstig fiscaal en parafiscaal regime:
- het voordeel moet worden toegekend aan elke werknemer die op 15 december 2001 in dienst is;

- de werkgever mag slechts één eurominikit per werknemer schenken;
- de werkgever moet zelf instaan voor de verdeling van de eurominikits aan zijn werknemers;

- het moet een bijkomend sociaal voordeel betreffen (m.a.w. het mag niet in de plaats komen van andere bestaande vergoedingen waarop het personeel recht heeft op basis van zijn arbeidscontract of van collectieve overeenkomsten). Hoe kan de werkgever zich de eurominikits aanschaffen ?
- Werkgevers met minder dan 60 werknemers kunnen de eurominikits gewoon kopen in een bank- of een postkantoor vanaf 1 december 2001. In principe is geen voorafgaande bestelling nodig, wat niet belet dat men vooraf contact kan opnemen om de geplande bestelling te melden.

- Werkgevers die 60 werknemers of meer in dienst hebben, kunnen de eurominikits vooraf bestellen en laten leveren. De leveringen zullen plaats hebben van begin oktober tot begin december.
De Nationale Bank van België staat in voor de organisatie van deze verdeling. In dat verband heeft het Commissariaat-generaal voor de euro eind april een brief gestuurd naar alle werkgevers met 60 werknemers of meer in dienst, die gekend zijn door de dienst Balanscentrale van de Nationale Bank. Werkgevers met 60 werknemers of meer die eind april geen brief zouden hebben ontvangen (bv. recent opgerichte ondernemingen of ondernemingen die geen jaarrekeningen neerleggen en bijgevolg niet gekend zijn bij de Balanscentrale van de Nationale Bank) en die toch geïnteresseerd zijn, kunnen vanaf 2 mei rechtstreeks contact opnemen met de Nationale Bank van België (tel.: 02 221 53 39 - e-mail: (edcc@bnbb.be)). De bestelbon (in drie exemplaren) zal hen

3.

dan worden toegestuurd, samen met het reglement. De bestelbon (twee exemplaren) moet teruggestuurd worden naar de Nationale Bank van België vóór 15 juni 2001. Opgelet : de eurominikits mogen door de werkgevers pas worden overhandigd aan hun werknemers vanaf 15 december 2001.

Vragen ?
U kan bellen naar het groene nummer 0800 1 2002.
Vanaf 2 mei kunt u ook bellen naar het centraal bestelpunt van de Nationale Bank van België (02 221 53 39) of u kan een e-mail sturen naar (edcc@bnbb.be).

(eind april 2001)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie