Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mini-symposium te Eindhoven over openbare ruimten in de stad

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium GeneraleFeest en Ruimte

Een mini-symposium over de openbare ruimte

De openbare ruimten van de moderne binnenstad worden steeds meer als recreatiegebied gebruikt. De stad is een décor. Professionele producenten van cultuur zetten dit décor geraffineerd naar hun hand. De stadsbewoners beschouwen hun eigen, cultuurgebonden opvatting over de ruimte van de stad als vanzelfsprekend. Zij wanen zich slechts toeschouwer, maar zijn tegelijk argeloze amateur-spelers in het straattheater van alledag.

13.00 -13.40 Geneviève Mazin, 'De stad als décor' De compagnie Retouramont gebruikt de stedelijke openbare ruimte als bron van inspiratie en interactie voor hun optreden. In 2000 realiseerde La compagnie Retouramont de voorstelling 'Traversée urbaine', het slot evenement van 'les rencontres de l'Architecture' in Parijs. Geneviève Mazin is éen van de choreografen van de "Compagnie Retouramont".

13.50 - 14.40 Herma Klijnstra, 'Stad en Stimulus: Het geval Rotterdam'.
De feiten: een grote havenstad, zwaar gebomdardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Anno 2001 zijn in deze stad 161 nationaliteiten vertegenwoordigd, elk met hun eigen culturele inbreng in het stadsleven. De lezing confronteert de ervaring van een inwoner met theorieen over de stad en de openbare ruimte. Herma Klijnstra volgde een opleiding aan de Kunstacademie in Groningen en studeerde vervolgens Wijsbegeerte in Utrecht.
14.50 - 15 30 Marie-Therèse Claes, 'Openbare ruimte en culturele verschillen'
Ruimte is een code waarvan de betekenis verschilt volgens de cultuur. Openbare ruimte wordt in sommige culturen gerespecteerd, omdat de mensen het als hun ruimte beschouwen, terwijl het voor andere culturen buiten hun ruimte ligt, en dus ook niet 'gerespecteerd' hoeft te worden in de westerse zin van het woord. Marie-Therèse Claes is docent van het 'Institut Catholique des Hautes Etudes Commerciales' in Brussel

15.30 Einde symposium
Van 16.00 - 17.30 zullen bouwkundestudenten die deelnemen aan het studieproject Feest & Ruimte discussieren met de sprekers. Ander belangstellenden zijn hierbij welkom.


Feest en ruimte
Een mini-symposium over de openbare ruimte
24 april
13.00 - 15.30 uur
De Witte Dame
Auditorium (ingang lift)
Emmasingel 22


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie