Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoe mooi is Capelle? Driedelige tv-serie over Capelle

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Hoe mooi is Capelle? Driedelige tv-serie over Capelle

Is Capelle mooi? En hoé mooi is Capelle dan? Die vraag stelt kunstenaar en stedenbouwkundige Lucas Verweij aan inwoners van Capelle aan den IJssel, (oud-) bestuurders en deskundigen op het gebied van planologie, welzijn, architectuur en stedenbouw. De vraag haakt in op het plan Capelle aan den IJssel 2020 en moet leiden tot een aanvullende gedachtewisseling tussen plannenmakers, beslissers en bevolking. Hoe mooi is Capelle? krijgt in september gestalte middels een driedelige tv-serie op TV Rijnmond waarin de Capelse bevolking haar mening verkondigt over de kwaliteit van de eigen gemeente. Het project is de Capelse invulling van Havens & Heerlijkheden, het regionale programma van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa.

De heer Verweij reist met de camera door Capelle aan den IJssel en verzamelt in interviews uiteenlopende meningen over de kwaliteit van deze gemeente, die voor het allergrootste deel pas enkele tientallen jaren jong is. Hij maakt opnamen van de wijken om de meningen van de geïnterviewden te illustreren. Daarbij zal een deel gaan over het heden, waar bevindt Capelle zich nu, en een deel over de toekomst relaterend aan het inspraaktraject Capelle 2020. Het resultaat is een driedelige tv-serie die in september te zien is op TV Rijnmond en daarnaast tevens in de hal van het gemeentehuis. Lucas Verweij nodigt bewoners, bestuurders en deskundigen ook uit om elkaar in levenden lijve te treffen tijdens een talkshow, waarbij de betrokkenen in debat gaan over hun visie op Capelle.

Mooi?
In de eerste aflevering van de tv-serie staat de burger centraal. De makers van het project gaan op zoek naar mensen die mee willen werken aan de tv-serie. Burgers worden hiervoor uitgenodigd om hun visie te geven op Capelle en hun ervaringen met betrekking tot de eigen gemeente te delen met andere Capellenaren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren naar aanleiding van een bijzondere plek in Capelle. De verhalen, opvattingen, visies en ervaringen van de burgers worden tegenover de meningen van deskundigen gezet, zoals bijvoorbeeld een architectuurcriticus, een stedenbouwkundige of een filosoof. Hierbij gaat het niet alleen over die ene plek in Capelle, maar ook over het begrip mooi. Wanneer ervaren we iets als esthetisch? Hieruit kan naar voren komen hoe subjectief het begrip mooi is. Een eerste zoen, staande voor een in andermans ogen lelijk gebouw, kan de plek een hele andere uitstraling geven!

Toekomst
In de tweede aflevering van de tv-serie komen bestuurders en beslissers aan het woord. De toekomst van Capelle speelt hierin een belangrijke rol. Hoe gaan de bestuurders om met toekomstige bebouwing in Capelle. Zijn ze tevreden over het gevoerde beleid tot op heden. Wat kan de gemeente de bewoners in de toekomst bieden? Hoe mooi vinden zij Capelle?

Mondiaal Capelle
De derde aflevering van de driedelige tv-serie geeft een beeld van Capelle in het mondiale universum. Deze aflevering bestaat uit onverwachte en confronterende beelden van Capelle, gemaakt door Lucas Verweij. Het is als het ware zijn visie op Capelle. Hoe bewust zijn Capellenaren zich van de positie van de gemeente waarin zij wonen in relatie met Rotterdam, Nederland en de rest van de wereld?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie