Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie over onderzoek naar ouderen in zorgcentra

Datum nieuwsfeit: 24-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Conferentie Beleving in beeld op 24 april 2001

Nieuwe onderzoeksmethoden naar leefwereld van ouderen in zorgcentra

23 februari 2001

Wat vinden bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis een gezellige plek? Welke contacten vinden zij belangrijk? Wat verwachten ze van medewerkers? Hoe dit onderzocht kan worden is onderwerp van gesprek tijdens de conferentie Beleving in beeld op dinsdagmiddag 24 april 2001 in Haarlem. Dan presenteren twee regionale instellingen voor ouderenzorg, Sint Jacob uit Haarlem en Antaris uit Amsterdam, samen met het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW drie nieuwe onderzoeksmethoden naar de leefwereld van bewoners van verzorgingshuizen en somatische afdelingen van verpleeghuizen.

Doel
De conferentie Beleving in beeld heeft als doel deelnemers te informeren over drie nieuwe methoden van onderzoek naar de leefwereld van bewoners van zorgcentra: de panelmethode, de schilderijmethode en de visuele prikkelmethode. Gangbare onderzoeken leggen het accent op kwantitatieve informatie en zeggen minder over hoe veilig bewoners van zorgcentra zich voelen, hoe belangrijk zij hun eigen kamer vinden, waar zij op letten als ze naar de recreatiezaal gaan, etc. De drie nieuwe onderzoeksmethoden zijn hier juist wel op gericht, met als resultaat betere informatie over hoe ouderen de veiligheid, hygiëne, contacten en gezelligheid in een zorgcentrum ervaren.

Programma
Het programma van de conferentie bestaat uit een inleiding over de psychologie van het ouder worden en de belevingswereld van ouderen door prof.dr. A. Marcoen (hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de KU Leuven). Daarnaast gaan diverse sprekers van de stichting Sint Jacob, Antaris en het NIZW in op de opzet en uitvoering van de drie nieuwe methoden en de betekenis van de onderzoeks-resultaten voor het leven en werken in een verzorgings- en verpleeghuis. De conferentie is bedoeld voor management en stafmedewerkers van instellingen in de ouderenzorg, leden van cliëntorganisaties en mantelzorgorganisaties en studenten.

Deelname
Deelname aan het conferentie kost f 125,-, inclusief de publicatie Beleving in beeld. Geïnteresseerden kunnen een aanmeldingsformulier aanvragen bij NIZW / Cursus- en congresbureau, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 01, fax (030) 230 64 90.

Contact
Cursus- en Congresbureau, e-mail: e-mail (congres@nizw.nl).

Laatste update: 23 februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie