Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotieonderzoek van Sutherland over kwaliteit vernislagen

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Solvent Extractable Components of Oil Paint Films
Datum woensdag 25-04-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus K.R. Sutherland

Promotor Prof.dr. E.R. de la Rie

De traditionele vernislagen die werden gebruikt om de schilderijen van de oude meesters af te werken, verkleuren veelal met het verstrijken van de tijd en gaan in kwaliteit achteruit. Het is daarom noodzakelijk de vernislaag eens in de zoveel tijd te verwijderen met behulp van organische oplosmiddelen. Sutherland onderzocht de risicos die zijn verbonden aan het schoonmaken van olieverfschilderijen met deze oplosmiddelen en het effect van schoonmaakbeurten. Hij richtte zich daarbij op het uitlogen van oplosbare componenten in de gedroogde olieverf, een proces dat in verband wordt gebracht met het bros worden van de verflagen. Men ging er tot dusver van uit dat onder meer bijproducten van oxidatie en het droogproces konden worden verwijderd door onderdompeling in een oplosmiddel, zelfs bij zevenhonderd jaar oude verflagen. De experimenten van Sutherland die de uitloogeffecten van een meer realistische, oppervlakkiger blootstelling aan het oplosmiddel (zoals in schoonmaakbeurten) onderzocht lijken uit te wijzen dat op zijn hoogst slechts een zeer klein deel van de oplosbare componenten in één schoonmaakbeurt met het oplosmiddel wordt verwijderd.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie