Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitgave 'The Fly, origineel of remake?'

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

'The Fly', origineel of remake?

In The Fly, een Hollywood science-fiction film, past een briljante maar geobsedeerde geleerde een experiment op zichzelf toe. Onder de ogen van een journaliste loopt dat griezelig slecht af (niet voor niets is de meest geciteerde zin uit de film: "Be afraid, be very afraid"). De regisseur, David Cronenberg, de meester van de Cyborg-gedachte, maakt vaak films over de relatie mens-machine, over ademende apparaten en mechanische lichamen. Denk bijvoorbeeld aan de recente film eXistenZ (1999). De remake van The Fly kwam uit op het hoogtepunt van de aids-paniek. Verwijst de film daar expliciet naar? Hoe zinvol zijn actuele maatschappelijke verwijzingen in genre-films? Of beantwoordt het horror-genre aan wetten van een andere orde, die zich moeilijk laten rijmen met echte problemen? Is het resultaat van een Hollywood-remake met een big budget van een klassieke B-film uit de jaren '50 per definitie beter of per definitie slechter dan het origineel?

Hans Beerekamp is sinds 1977 filmredacteur bij NRC Handelsblad, is hoofdredacteur van het Filmjaarboek en redacteur van het KRO-televisieprogramma 'Voor een briefkaart op de eerste rang'. Beerekamp was in 1999 en is in 2001 gastdocent bij het vak Filmkritiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

woensdag 25 april 2001, 20.00-22.15 uur

Filmtitel

Inleiding

The Fly (1986, regie David Cronenberg)

Hans Beerekamp

Titel

'Lang niet gek'. 11de lustrum Studium Generale

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Uitgave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie