Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Website top.100.nl dicht op last van Buma Stemra

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (webmaster@top.100.nl)

Contactpersoon: Dhr Wansaoeboen

VREEMDE PRAKTIJKEN DOOR BUMA STEMRA DOOR STOPZETTEN MP3 SITE

Datum: 25 april 2001

Afgelopen vrijdag is de Nederlandse site www.top.100.nl door Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gesommeerd te stoppen met haar activiteiten. Top 100 is een site die momenteel door 25000 bezoekers per dag bezocht wordt. Men kon via deze site duizenden links vinden naar MP3 bestanden.

Top 100 heeft weken geleden de site "Top 100 " geopend, na contact te hebben gehad met de BUMA. De juristen van BUMA konden namelijk geen argument geven om de site te verbieden. Maar afgelopen weekend kreeg de eigenaar achter de site de keuze van Stichting brein de site binnen 48 uur te stoppen of er zouden strafrechtelijke maatregelen genomen worden.

Wie is Stichting Brein
De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) treedt op tegen inbreuken op Intellectuele Eigendomsrechten op het gebied van muziek, film en videospellen. Deelnemende organisaties in de Stichting Brein zijn onder meer de Buma / Stemra, de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van Beeld- en Geluiddragers (de NVPI; afdeling Audio, Video en Interactief) en de Motion Picture Association (MPA).

De bestrijding door de Stichting Brein van inbreukmakende activiteiten via internet vindt plaats binnen het kader van het internationale handhavingsprogramma van de MPA, de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) en de RIAA (Recording Industry Association of America).

Dinsdag 24-4-01 nam de eigenaar van www.top.100.nl dhr D.Wansaoeboen contact op met Olga Meijer van de afdeling juridische zaken van BUMA STEMRA. Uit dit gesprek kwam naar voren dat volgens BUMA STEMRA het linken naar illegale MP3 bestanden door de wet nu verboden wordt.

Volgens BUMA STEMRA had hier een rechter onlangs uitspraak over gedaan. Op de vraag of nu alle links verdwijnen kreeg top.100.nl het volgende antwoord: Zeker alle websites waar links staan naar illegale MP3 bestanden zullen worden gesommeerd te stoppen met het aanbieden van MP3 links. Met een ultimatum van 48 uur.

Dhr Wansaoeboen vroeg toen of Altavista de MP3 search ook verdween binnen 48 uur. Het antwoord daarop was als deze wordt aangegeven dan worden ze gesommeerd te stoppen. Dhr Wansaoeboen "bij deze dan" met als opmerking, "ik heb niets tegen Altavista, maar waarom een kleine site sommeren te stoppen en de echte grote laten lopen, kunt u Altavista niet vinden zoals u top.100 gevonden heeft?" Het is maar een voorbeeld. Ik wacht 48 uur en kijk dan op Altavista of de MP3 link weg is.

RadioWereld: Wat vind u hier nu allemaal van?

Dhr Wansaoeboen:
Ik ben hier absoluut niet blij mee, we hebben twee maanden aan de site gewerkt, en zelfs toestemming gevraagd aan BUMA. Alles was dus zeer correct geregeld. Amper twee weken later kregen we de een een brief van Brein met de volgende mededeling.

"Brein had geconstateerd dat via de websites www.top.100.nl middels links muziekbestanden van repertoire dat toebehoort aan de "NVPI audioleden" en aan de "Buma/Stemra" aangeslotenen (o.a.Jaded - Aerosmith I'm Like A Bird - Nelly Furtado, My name is - Eminem) gedownload konden worden."

Buma had niet verboden om te linken en te greppen op MP3. En toch moeten we stoppen. Dit liet men via een telefoontje weten. Maar tijdens ons gesprek op dinsdag 24 april 2001 werd er gezegd dat ik het verkeerd geïnterpreteerd had? Dit lijkt onwaarschijnlijk anders was de site nooit online gegaan. Ik zoek immers geen problemen. Nee ik vind het heel jammer dat ik zo behandeld ben, men neemt mij niet eens serieus lijkt het.

Men zei nog wel dat de betreffende email niet zo bedoeld was (binnen 48 uur down). Buma vond dat Top 100 wel een ander emailtje verdiend had, maar Stichting Brein wist niets af van de afspraak tussen BUMA en www.top.100.nl voorzover er een afspraak was.

RadioWereld: Is het nu gedaan met top.100?

Dhr Wansaoeboen:
Nee zeker niet we gaan nu BUMA STEMRA volgen of ze nakomen wat ze zeggen, ook hebben we zelf een jurist in de hand genomen. Deze gaat nu onderzoeken in hoeverre BUMA STEMRA gelijk heeft in de stelling of men nu wel of niet mag linken naar MP3 bestanden.

En natuurlijk kijken we of de MP3 link bij Altavista verdwijnt. Want deze is door mij dinsdag om 3 uur aangegeven bij BUMA STEMRA. En deze zou dus om op 26-4-01 om 15.00 uur weg moeten zijn. Als die niet weg is kan BUMA STEMRA weer een telefoontje verwachten.

RadioWereld: Heeft u echt Altavista aangegeven, zo ja heeft u dan wat tegen Altavista ?

Dhr Wansaoeboen:
Ja ik heb hun als voorbeeld aangegeven, en heb toen gelijk gevraagd of ze de link weg zullen halen. Als antwoord kreeg ik: we zullen ze sommeren om de link weg te halen als ze linken naar MP3 pagina's of bestanden. We zullen zien, ik zelf heb al een e-mail gestuurd naar Altavista om te vragen of ze al wat gehoord hebben van BUMA STEMRA, cq St. BREIN.

Nee natuurlijk heb ik niets tegen Altavista het is gewoon een voorbeeld, zie het maar als David en Goliat. Altavista heeft nu eenmaal wat meer voeten op aarde en zal zeker gaan vechten tegen BUMA STEMRA en daar ga ik natuurlijk aan mee profiteren. (RadioWereld)

Top 100

www.top.100.nl

6953 BP

Dieren

Telefoon: 06-18478115reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie