Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie: Raad vd Mededinging nog steeds stuurloos

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Raad voor de Mededinging nog steeds stuurloos (25/04/01)

Gisteren diende minister Picqué, op vragen van VU-kamerlid Karel Van Hoorebeke, in de Commissie Bedrijfsleven ootmoedig te bekennen dat de Raad voor Mededinging nog steeds op drift is. De huidige ad-interim voorzitter, mevr. Ponnet, rechter bij de rechter van Koophandel in Hasselt, heeft haar werkzaamheden opgeschort vermits zij reeds meer dan een jaar wacht op een definitieve benoeming. Niettegenstaande niets haar benoeming in de weg staat, kijkt Minister Picqué de andere kant uit.

De verkeerde taalaanhorigheid en de afwezigheid een geschikte partijkaart lijken mevr. Ponnet parten te spelen. Op de vooravond van het Belgisch EU-voorzitterschap schuift de minister de zaak dan maar op de lange baan: er zal een nieuwe benoemingsprocedure opgestart worden. Het spreekt voor zich dat deze procedure nog maanden in beslag zal nemen. Waarschijnlijk hoopt de minister dat in deze tijdspanne toch nog een tweetalige PS-magistraat kan gevonden worden die het voorzitterschap voltijds op zich wil nemen.

De Raad voor de Mededinging werd reeds in 1991 opgericht als onafhankelijk administratief rechtscollege voor het mededingingsbeleid. Die onafhankelijkheid blijkt onder de hoede van een PS-minister een relatief begrip. Sinds de wijziging van de Wet op de Mededinging in 1999 telt de Raad 20 leden waarvan 4 leden voltijds hun mandaat zouden moeten bekleden. Alle vier worden ze benoemd door de bevoegde minister. De voorzitter en ondervoorzitter van de Raad worden aangewezen onder de magistraten van de rechterlijke orde. Vooralsnog is slechts één lid voltijds benoemd. Desondanks zijn zelfs de basisvoorwaarden voor de benoemingen niet vervuld, gezien de afwezigheid van een koninklijk besluit dat de statutaire voorwaarden voor het voltijdse statuut regelt. Begin verleden jaar werd de benoeming van dhr. Gutt tot voorzitter, vernietigd op basis van zijn nederlandsonkundigheid. Minister Picqué blijkt zodoende naarstig op zoek naar een tweetalige PS-magistraat die voltijds het voorzitterschap wenst waar te nemen.

In het vooruitzicht van het Belgisch voorzitterschap dringt de VU er bij premier Verhofstadt op aan dat onmiddellijk wordt ingegrepen opdat de Raad haar werkzaamheden spoedig ten volle kan hervatten.

Auteur:
Kamerfractie
Karel Van Hoorebeke, VU-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie