Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie: alleen WAO voor volledig arbeidsongeschikten

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Commissie Donner: alleen WAO voor volledig arbeidsongeschikten

Alle mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, moeten binnen twee jaar op zoek naar een andere baan. In die periode betaalt de werkgever loon door. Lukt het niet om ander werk binnen of buiten het bedrijf te vinden? Dan kan na twee jaar ontslag volgen.

Dit zijn de hoofdlijnen van het advies van de commissie Donner. Deze commissie adviseert het kabinet over hervorming van de WAO. De commissie verwacht met deze maatregelen de WAO-instroom met tweederde terug te dringen.

Kern van het advies: zowel werkgevers als gedeeltelijk arbeidsongeschikten worden geprikkeld om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. De werkgever moet zijn zieke werknemer gedurende de eerste twee jaar van ziekte verschillende andere werkplekken aanbieden. De werknemer krijgt daarbij tenminste 70% van zijn laatstverdiende loon.

Daarnaast wil de commissie het moment van de WAO-keuring flexibeler maken. De keuring zou op basis van de persoonlijke situatie van de zieke werknemer vervroegd of verlaat kunnen plaatsvinden.

De voorgestelde maatregelen gelden alleen voor nieuwe gevallen. Mensen die nu WAO ontvangen, blijven onder het oude regime vallen.

Op 10 mei aanstaande komt de commissie voor de laatste keer bij elkaar. Om de uitvoering van het advies in detail te bespreken en vast te leggen. Het officiële rapport wordt in de derde week van mei verwacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie