Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Utrecht: Nederland en mensenrechten in buitenland

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

25 april 2001, 16:15 uur

Promotie: The influence of domestic NGOs on Dutch human rights policy. Case studies on South Africa, Namibia, Indonesia and East Timor.

Mw.drs. E.M. van den Berg, Rechtsgeleerdheid 16:15 uur

Promotores: prof.dr. P.R. Baehr, prof.mr. G.J. van Hoof

Volgens Esther van den Berg is het buitenlandbeleid van Nederland ten aanzien van mensenrechten in belangrijke mate beïnvloed door de acties van Niet-Gouvernementele Organisaties (NGO's). Zij trekt deze conclusie naar aanleiding van haar politicologisch onderzoek naar de totstandkoming van dat beleid ten aanzien van Zuid-Afrika, Namibië, Indonesië en Oost-Timor in de periode eind jaren zeventig tot begin jaren negentig. Van den Berg heeft zich daarbij met name geconcentreerd op de rol van actiegroepen, vakbonden en aan kerken gelieerde organisaties. Haar onderzoek omvat een vijftal case studies, die betrekking hebben op een kolenboycot tegen Zuid-Afrika, de doodstraf in Zuid-Afrika, verrijking van Namibisch uranium in Nederland, de executie van politieke gevangenen in Indonesië en het bloedbad van Santa Cruz op Oost-Timor en de nasleep daarvan. Factoren die volgens van den Berg tot de invloed van de NGO's hebben bijgedragen zijn de beschikbaarheid van financiële middelen, de aanwezigheid van professionele staf én van vrijwilligers, de legitimiteit van de NGO's en de betrouwbaarheid van door hen verstrekte informatie. Daarnaast bleken ook directe toegang tot hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken, en tot de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Ontwikkelingssamenwerking naast indirecte invloed via het parlement een belangrijke rol te spelen. Ook bleek een gemengde strategie, een combinatie van protest, pressie en lobby effectief. Factoren die verhinderden dat de Nederlandse regering aan alle eisen van NGO's tegemoet kwam lagen in het verlengde van belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in landen als Zuid-Afrika en Indonesië en de geringe internationale steun voor maatregelen in lijn met de eisen van NGO's.

Gewijzigd:Wednesday, March 28, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie