Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pan-Europees handelsplatform papier- en kartonindustrie

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EXPRESSO

PERSBERICHT

Onderzoek wijst op aanzienlijke potentiële toegevoegde waarde

NEGEN GERENOMMEERDE PAPIERPRODUCENTEN EN -HANDELAREN COMMITTEREN ZICH

AAN NIEUW PAN-EUROPEES ELEKTRONISCH HANDELSPLATFORM

Amsterdam, 25 april 2001 - Negen gerenommeerde papierproducenten en
-handelaren hebben vandaag aangekondigd een joint-venture te hebben opgericht voor de totstandkoming van het eerste onafhankelijke, pan-Europese handelsplatform voor, uiteindelijk, de gehele papier- en kartonindustrie. Aanvankelijk zal dit door de industrie opgezette initiatief zich concentreren op het bevorderen van de snelheid, de transparantie en de efficiëntie van de transacties en de administratie tussen de papierproducenten en hun klanten zoals uitgevers, drukkers en papierhandelaren. Bij de start, verwacht binnen twaalf maanden, zal het initiatief de bevoorrading van grafische papier soorten omvatten.

Uiteindelijk zal dit B2B elektronische handelsplatform de bedrijfsresultaten van zijn gebruikers verbeteren, uiteindelijk in alle sectoren van de papier industrie. Dit zal gebeuren door het verzorgen van een volledig aanbod van transactie-, leverings- en andere informatiediensten. Het initiatief zal aanzienlijke mogelijkheden voor toegevoegde waarde bieden aan iedere deelnemer die zaken doet via dit elektronische platform voor papierproducten. McKinsey & Company heeft de projectgroep geadviseerd bij de ontwikkeling van het organisatiemodel en het ontwerpen van de IT-architectuur.

De papierproducenten die de joint-venture overeenkomst hebben getekend zijn International Paper, M-real (voormalig Metsä-Serla), Sappi Fine Paper Europe, Soporcel, Stora Enso en UPM-Kymmene, die gezamenlijk 60% van de Europese productie vertegenwoordigen. Van de Europese papierhandelaren hebben Antalis, Buhrmann en New Merchanting Force (NMF) getekend. Samen verhandelen deze bedrijven 5 miljoen ton papier, meer dan 40% van groothandelsmarkt.
De totale Europese markt van fijn en publicatie papier heeft een marktwaarde van ten minste 23 biljoen Euro.

De initiatiefnemers hebben overeenstemming bereikt over een aantal basisprincipes die de onafhankelijkheid, neutraliteit, transparantie en gegarandeerde geheimhouding waarborgen. De nieuwe onderneming zal opereren als een onafhankelijke en neutrale onderneming, geleid als een joint-venture met een onafhankelijk management team. De Raad van Commissarissen zal aanvankelijk bestaan uit de initiatiefnemers. Geen enkele groep of deelnemer zal een dominante rol spelen in de onderneming.

De onderneming verwelkomt andere aandeelhouders of deelnemers. Het initiatief moedigt alle papierproducenten, handelaren en klanten aan om de toegevoegde waarde van dit elektronische platform te onderzoeken. Onderhandelingen met verschillende geïnteresseerde partijen zijn reeds gestart.

De initiële financiering zal opgebracht worden door de huidige partijen en zal in de toekomst bestaan uit een mix van jaarlijkse contributie en variabele bijdragen gerelateerd aan het gebruik van het platform. Gebruikers kunnen er zelf voor kiezen om gebruik te maken van een hogere jaarlijkse contributie en lagere transactiekosten of kiezen voor een lagere contributie en hogere transactiekosten.

Het platform zal zorgdragen voor de benodigde beveiliging en de anonimiteit van de individuele koper en verkoper en transactiedetails. Het zal expliciete betrouwbaarheidswaarborgen creëren en ervoor zorgen dat het beheer en de analyse van gegevens onderdeel is van de overeenkomst met de deelnemende participanten.

Omdat de initiatiefnemers zich richten op daadwerkelijke resultaten, zal de functionaliteit aanvankelijk grotendeels geconcentreerd zijn op het automatiseren van transacties en het verzorgen van basisdiensten die op korte termijn voor aanzienlijke efficiencyverbeteringen zullen zorgen. Het initiële dienstenpakket zal bestaan uit:
- Automatisering van transacties (systeem-tot-systeem communicatie voor bestellen, orderbevestiging en facturering);
- Voorraadmanagement (voorraad- en productieplanning en gezamenlijke planning van de vraag; elke maand zal een kwartaaloverzicht opgesteld worden van cumulatieve vraagvoorspellingen);

- Verbeterde verkoopprocessen (on line catalogus en offerteaanvragen).
De joint-venture zal gebruik maken van de huidige papiNet standaarden voor elektronisch berichtenverkeer, die recent zijn ontwikkeld.

In de komende maanden, zullen definitieve beslissingen worden genomen over de IT architectuur en functionaliteit, de opbouw van de organisatie en haar topmanagement. Er wordt verwacht dat op korte termijn de onderhandelingen met verschillende nieuwe potentiële participanten succesvol zullen worden afgerond.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie