Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EC geeft toestemming voor controlebelang Liberty Media

Datum nieuwsfeit: 25-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/601

Brussel, 25 april 2001

Commissie geeft Liberty Media toestemming voor verwerving controlebelang in UnitedGlobalCommunications

De Commissie keurde een operatie goed waarbij Liberty Media International Inc, een Amerikaans media-, entertainment- en technologiebedrijf, een controlebelang verwerft in UnitedGlobalCommunications Inc (United) - en zodoende ook in de Nederlandse kabelexploitant van United, United Pan-Europe Communications (UPC). De transactie doet in Europa geen mededingingsbezwaren rijzen.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de transactie geen belangrijke overlappingen zou doen ontstaan in de activiteiten van de partijen; evenmin zou de operatie afschermende effecten hebben in landen waar Liberty en UPC actief zijn.

De voorgenomen transactie doet met name geen mededingingsbezwaren rijzen op de markten voor telecommunicatie en internetdiensten. Liberty is in deze sectoren actief in het Verenigd Koninkrijk (via haar belang in de kabelexploitant Telewest) en in Ierland (via haar belang in de kabelexploitant Chorus). Ook UPC levert dit soort diensten in Europa, met name via de internetaanbieder (ISP) Chello. UPC is slechts beperkt actief in het Verenigd Koninkrijk, en niet in Ierland. Daarom was de conclusie van de Commissie dat de voorgenomen transactie niet zou leiden tot het in het leven roepen of het versterken van een machtspositie op een van de telecom- en aanverwante markten waarop de partijen actief zijn.

Voor betaaltelevisie en aanverwante diensten resulteert de voorgenomen transactie enkel in beperkte en onbelangrijke overlappingen op de markten voor de productie en levering van tv-programma's en de groothandelslevering van betaaltelevisiekanalen aan betaalzenders. Bovendien leidt de voorgenomen operatie niet tot wijzigingen van de marktaandelen van de partijen op de nationale markten voor detailhandelsdistributie van betaaltelevisiekanalen aan de eindverbruiker of voor infrastructuur voor kabeltelevisie. Liberty is immers alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland actief, terwijl UPC daar niet aanwezig is. De enige belangrijke marktaandelen van UPC op de Europese markt voor detailhandelsdistributie van betaaltelevisie zijn te vinden in Oostenrijk, Noorwegen en Nederland.

De Commissie onderzocht ook wat voor de mededinging op de markten voor betaaltelevisie en aanverwante diensten de mogelijke gevolgen waren van de door deze operatie ontstane verticale banden. Zij kwam echter tot de bevinding dat er geen belangrijke gevolgen zouden zijn, omdat het aandeel van Liberty op de upstream-markt voor de groothandelslevering van betaaltelevisie in die landen niet groot genoeg is om het kabelplatform van UPC af te schermen van content van derden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie