Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotieonderzoek van ten Kate naar 'almacht'

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Avec dévouement total. La lutte de Dieu contre toute puissance: origine et évolution de la toute-puissance

Datum donderdag 26-04-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus A.A.S. ten Kate

Promotor Prof. dr. R. Zuurmond

In tegenstelling tot wat tot nu toe altijd werd aangenomen is het begrip 'almacht' niet uit de Bijbel afkomstig, maar uit de Romeinse en Griekse cultuur. We komen het begrip voor het eerst tegen bij oude Romeinse schrijvers, die 'almacht' toeschreven aan verschillende goden. Zij hebben dit begrip waarschijnlijk weer ontleend aan de Griekse benaming voor het worstelen, pankration ('alles kunnen pakken'). Later bediende Vergilius zich van dit met het Latijnse omnipotens vertaalde begrip om de macht van het Romeinse gezag te beschrijven. Het Christendom heeft er gaandeweg de betekenis van 'alles kunnen' aan verleend. Deze betekenis heeft in de kerkgeschiedenis diepe sporen achtergelaten. Ten Kate pleit voor een herijking van het begrip 'almacht' in de richting van de oude Griekse betekenis. De christelijke God is volgens die interpretatie niet 'almachtig' maar worstelt om de wereld naar zijn bestemming te brengen.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie