Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVP vindt vernieuwing Verhofstadt 'show zonder inhoud'

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persmededeling van de CVP
25 april 2001

POLITIEKE VERNIEUWING VAN VERHOFSTADT
BLIJFT SHOW ZONDER INHOUD

De Commissie Politieke Vernieuwing (CPV) in het federale parlement zit al lang in het slop, maar wordt nu door premier Verhofstadt helemaal in haar hemd gezet. Terwijl de commissie kreunt onder het absenteisme van haar leden en de onmacht van haar voorzitter, volgt de premier parallel zijn eigen agenda.

In antwoord op een interpellatie van CVP-volksvertegenwoordiger Pieter De Crem liet Verhofstadt weten dat er in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen een (1) kiesomschrijving moet komen. Waarom juist in deze drie en niet in Wallonie? De PS zegt duidelijk "njet" in het zuiden van het land. Wordt Belgie het land dat zijn parlementsleden met twee maten en twee gewichten gaat verkiezen? De spelregels van de democratie worden a la carte aangepast en niet in functie van een zinvolle politieke vernieuwing. Gaat het hier om pasmunt voor de VU, in ruil voor steun voor de staatshervorming? We kunnen ons moeilijk inbeelden dat de VU kan instemmen met het feit dat er in Verhofstadts plannen geen oplossing komt voor Vlaams-Brabant. Voor ons is dit in elk geval onaanvaardbaar.

Precies op het moment dat de democratie behoefte heeft aan politiek dicht bij de mensen, wil premier Verhofstadt de kiesomschrijvingen groter gaan maken. De verkozenen komen daardoor verder van de mensen te staan. Dit staat haaks op de standpunten die door zijn partijgenoten worden ingenomen en op zijn eigen burgermanifesten, waarin hij pleit voor kleinere kiesomschrijvingen. Als klap op de vuurpijl wil Verhofstadt een systeem invoeren waarbij kandidaten in verschillende kiesomschrijvingen tegelijk kunnen opkomen. Alweer een stap in de verkeerde richting: de politiek wordt voor de bevolking ondoorgrondelijk en afstandelijk. Regionale kandidaten moeten wijken voor van bovenaf geparachuteerde "sterfiguren". De CVP blijft consequent kiezen voor politiek dicht bij de mensen.

We hebben trouwens niet de indruk dat het voorstel van Verhofstadt door de andere partijen wordt gedragen. Het is weer een typisch voorbeeld van "politics by announcement". Veel aankondigen, weinig realiseren. Zo zijn er ook nog geen concrete stappen gezet voor de rechtstreekse verkiezing van de burgemeesters of voor de invoering van het referendum.

De luidkeels aangekondigde politieke vernieuwing blijft dus steken in de grote verklaringen, zonder grondig overleg, zonder concrete uitvoering en vooral zonder een visie op het dichter bij elkaar brengen van de bevolking en de politiek.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
tel 02 /238.38.76

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie