Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Kok bij heropening Rijksmuseum voor Volkenkunde

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president W. Kok ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden op 26 april 2001

Dames en heren,

Steeds grotere aantallen mensen zijn vandaag de dag in staat om hun vakantie ver van huis door te brengen.
Het vliegtuig brengt hen naar de stranden van de Antillen, naar de danseressen op Bali of naar de indrukwekkende
Incatempels in Peru.
Wanneer deze globetrotters in eigen land een volkenkundig museum bezoeken, dan zien zij culturen terug die zij reeds hebben bezocht of die zij tijdens een volgende vakantie wellicht nog zullen bezoeken.
Stelt u zich eens voor hoe dat er in de 19de eeuw aan toeging. Toen waren volkenkundige musea de enige plaatsen waar je als westerling met culturen uit Afrika, Azië en Latijns Amerika kennis kon maken.
Die musea waren onmisbare instellingen om aan mensen voorlichting te geven over verafgelegen koloniën,
missiegebieden en exotische volken.
In Leiden, met zijn hoge concentratie van erfgoed en kennis, bevinden wij ons in een unieke situatie.
Want niet alleen is deze stad een aantal prachtige musea rijk
- musea die de wereld en de wetenschap letterlijk binnen handbereik brengen -, maar ook bevindt zich hier de oudste universiteit van Nederland.
Die uitzonderlijke combinatie maakt het ook nu nog mogelijk dat het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de universiteit samenwerken bij de bestudering van niet-westerse materiële cultuur en taal.

De ontstaansgeschiedenis van het Rijksmuseum voor
Volkenkunde is nauw verbonden met die van het Koninkrijk der Nederlanden en met de persoon van Koning Willem I. Hij zond met regelmaat geleerden naar overzeese gebieden om materiaal te verzamelen ten behoeve van in Nederland te stichten nationale musea.
Middels die nieuwe musea wilde de koning als 'vader van alle verzamelaars' Nederland een grote internationale
wetenschappelijke faam bezorgen, ons land als energieke handelsnatie profileren en de koloniën als vanzelfsprekend bezit in beeld brengen.

2
De oprichter van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, de Duitse arts Von Sieboldt, wist Koning Willem I ervan te overtuigen dat het "leerrijk en onderhoudend" zou zijn om in Nederland over een nationaal volkenkundig museum te beschikken.
Op eigen initiatief liet Von Sieboldt de uitgebreide wetenschappelijke, etnografische en kunstcollecties, die hij had verzameld tijdens zijn werk in Japan, naar Nederland verschepen.
In 1838 kocht Willem I de collecties aan en door de latere samenvoeging met het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden ontstond hier die geweldig belangrijke etnografische collectie.

Een jaar eerder reeds, in 1837, stelde Von Sieboldt zijn huis aan het Rapenburg open voor het publiek, waarmee Leiden een van de oudste musea in Europa rijk werd.
Dat woonhuis knapte door de aanwas van de collectie al snel uit zijn voegen, maar pas nadat Koningin Wilhelmina er tijdens een bezoek was verdwaald, werd er een extra pand
beschikbaar gesteld.
Dames en heren, in de nabije toekomst zult ook u op bezoek kunnen bij Von Sieboldt thuis, want dan zal in datzelfde pand een groot deel van de Japan-collecties van het Rijksmuseum voor Volkenkunde en van Naturalis gehuisvest zijn.

3
De onderkenning van het belang van de publieksfunctie in samenhang met de wetenschappelijke functie heeft het Rijksmuseum voor Volkenkunde vanaf het allereerste begin gekenmerkt.
Voor Von Sieboldt stond de wetenschappelijke functie in dienst van de kennisoverdracht aan het publiek.
Het was zijn vaste overtuiging dat, door wetenschappelijke rangschikking van voorwerpen, er bij de bezoeker meer begrip zou ontstaan voor mensen met een ander uiterlijk en met andere zeden en gewoonten dan Europeanen.
Von Sieboldt was daarmee zijn tijd ver vooruit.

Maar nu het heden.
Die eerbiedwaardige instituten met hun wortels in een ver verleden: zijn die nog wel van deze tijd?
Ik zou daarop met een ondubbelzinnig "ja" willen antwoorden. Musea zijn het tegendeel van ouderwetse, onbeweeglijke instituten.
Ze zijn vindingrijk en hedendaags, ze maken gebruik van nieuwe media, ze bieden steeds weer verrassende
presentaties, ze organiseren breed toegankelijke evenementen en, in het geval van de volkenkundige musea: ze werken heel nauw met elkaar samen.
U zult zien dat dit museum op al deze punten hoog scoort.

4
En tevens maken musea spraakmakende programma's voor kinderen en jongeren.
In dat verband: ieder kind dat hier in Leiden de basisschool verlaat, heeft ten minste eenmaal alle musea in de stad bezocht: een voorbeeldig project dat in andere gemeenten steeds meer navolging krijgt.
Dit museum biedt voor jonge mensen niet alleen een interessante leeromgeving, maar het is er ook spannend, je doet er ervaringen op.
Want wie wil er nu niet mee 'naar Tibet met Kuifje' zoals de titel van een recente tentoonstelling luidde?
Ik vernam dat dit museum een speciale club heeft voor kinderen van 9 tot 14 jaar.
Die heet heel toepasselijk 'de Verrekijkers'.
Als je daar lid van wordt mag je zelfs een nachtje in het museum blijven slapen!

5
Een buitengewoon belangrijke nieuwe publieksgroep bestaat uit leden van onze culturele minderheden.
Hen beter bereiken is in onze multiculturele samenleving, waar mensen met niet-westerse achtergronden onze buren en schoolgenoten zijn geworden, een taak waarvoor alle musea in Nederland zich geplaatst weten.
Maar voor de volkenkundige musea betekent dit een extra uitdaging én legitimatie.
Een uitdaging die deze musea met verve aangaan door aan allochtone èn autochtone Nederlanders meer inzicht te bieden in wederzijdse culturele achtergronden en hun vaak gemeenschappelijke geschiedenis, waarmee tevens wordt bijgedragen aan beter onderling begrip.

Intercultureel beleid stelt aan instellingen nieuwe eisen. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde is zich, zo weet ik, daarvan terdege bewust.
Het wil het intercultureel beleid diep in de eigen organisatie laten doordringen: van personeelssamenstelling tot samenwerking met migrantengroepen en projecten in landen met een gemeenschappelijk verleden.

6
In het prachtig verbouwde Rijksmuseum voor Volkenkunde is een groot aantal van die gemeenschappelijke geschiedenissen terug te zien.
Je kunt er beleven dat culturen zich altijd hebben ontwikkeld onder invloed van andere culturen, onder invloed van ontmoetingen tussen culturen.
En dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die je als bezoeker van dit museum meeneemt: het waardevolle van ontmoetingen tussen uiteenlopende culturen en identiteiten. Het museum als steeds verder aan betekenis winnende interculturele ontmoetingsplaats in onze samenleving.

Ik complimenteer het Rijksmuseum voor Volkenkunde van harte met de vernieuwing van zijn oude schatten en ik wens het bijzonder veel succes met de niet eenvoudige, doch zeer uitdagende taak een moderne museum te zijn en te blijven voor een multicultureel publiek.

7
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...