Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP ziet winkels op zondag liever dicht

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 26 april 2001

SP-Kamerlid Jan de Wit ziet liever meer koopvrije zondagen, dan dat gemeenten nog meer vrijheid krijgen om de winkels op alle zondagen gewoon open te gooien. Hij reageert daarmee op het voorstel van PvdA en VVD om de zondag te schrappen als verplichte rustdag.

"Daarmee dreigt de zondag, net als de zaterdag, steeds meer een normale werkdag te worden. Zo ontneemt Paars ons, eerst via de arbeidstijdenwet en nu via dit voorstel ons ons weekend," aldus De Wit. "Als je in het centrum van Amsterdam loopt, dan merk je geen verschil meer tussen zondag en de rest van de week. De SP hecht juist, net als veel mensen, grote waarde aan een collectief rustmoment. En toevallig is dat in Nederland traditioneel de zondag."

De SP vindt het door PvdA en VVD als reden aangevoerde 'etnisch ondernemerschap' geen overtuigend argument. De Wit: "Een islamitische slager of een joodse bakker kan ook nu al op zondag open zijn en op een andere dag dicht. Die uitzonderingspositie levert juist extra klandizie op. Het gaat mij erom dat het de uitzondering op de regel is. Voor de SP moet gelden dat op zondag de winkels dicht zijn, tenzij... Ook moet de zaterdag voor de gemiddelde werknemer weer hersteld worden als vrije dag. Ook met de nodige uitzonderingen op de regel natuurlijk, maar in principe moet het weekend van de SP weer twee dagen worden."

In een ander initiatiewetsvoorstel gaat de PvdA met de ChristenUnie ook uit van de zondag als collectieve rustdag. De PvdA komt hiermee in een vreemde spagaat. De Wit: "Het lijkt mij dat Bussemaker van de PvdA, die met Van Dijke van de ChristenUnie alle werknemers het recht wil geven om werk op zondag te weigeren, nu wel een appeltje te schillen zal hebben met haar partijgenoot Hindriks."

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan de Wit:

(070) 318 2807, 06- 22 788 042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie